Merkel ve Hollande'a büyük şok

Merkel ve Hollande'a büyük şok

Almanya ve Fransa'da, Avrupa Parlamentosu (AP) için yapılan seçimlerin kesin olmayan ilk sonuçlarına göre, Angela Merkel ve François Hollande büyük bir şok yaşadı...

Almanya ve Fransa'da, Avrupa Parlamentosu (AP) için yapılan seçimlerin kesin olmayan ilk sonuçlarına göre, Almanta Başbakanı Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik partileri oy kaybına uğradı ve AP'de sahip olduğu 42 sandalyeden 7'sini kaybetti. Fransa'da Avrupa Parlamentosu seçimleri, ilk sonuçlara göre aşırı sağ parti Ulusal Cephe'nin zaferiyle sonuçlandı. Cumhurbaşkanı François Hollande’ın partisi Sosyalist Parti ise büyük yenilgiye uğradı, 3. oldu.

 

 

 

Almanya'da, Avrupa Parlamentosu (AP) için yapılan seçimlerin kesin olmayan ilk sonuçlarına göre, aşırı sağcı NPD ilk kez milletvekili çıkarırken, avro karşıtı popülist AfD partisi yüzde 6,5 oyla 6 milletvekili çıkaracak güce ulaştı.

 

 

 

Almanya Birinci Televizyon Kanalı ARD'nin sandık çıkış anketlerine göre, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik partileri oy kaybına uğradı ve AP'de sahip olduğu 42 sandalyeden 7'sini kaybetti. 

 

 

 

Merkel'in koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise oy oranını 6,8 puan artırıp 27,6'ya, milletvekili sayısını da 23'ten 27'ye yükseltti.

 

 

 

İlk sonuçlara göre, Türk asıllı Alman milletvekili SPD üyesi İsmail Ertuğ, yeniden seçilmeyi garantiledi.

 

 

 

 

 

AŞIRI SAĞCI PARTİ AP'DE

 

 

 

Almanya Anayasa Mahkemesinin şubat ayında AP seçimlerinde yüzde 3 seçim barajını kaldırmasının ardından, aşırı sağcı Milliyetçi Demokratik Partisi (NPD) ilk kez AP'de sandalye kazandı. İlk sonuçlara yabancı düşmanı NPD, yüzde 0,8 oy oranıyla 1 milletvekiline sahip olacak.

 

 

 

Göçmenlere karşı olumsuz görüşleriyle bilinen Hür Seçmenler Partisi (FW) de yüzde 1,4 oy oranıyla 1 milletvekilliği elde etmesi bekleniyor.

 

 

 

AFD YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR

 

 

 

Avro karşıtı Almanya İçin Alternatif Partisi'nin (AfD), ilk sonuçlara göre oy oranını yüzde 6,5'e yükselterek 6 milletvekili çıkarabilecek güce ulaştı.

 

 

 

Almanya'da 22 Eylül'de yapılan genel seçimlerinde yüzde 4,7 oy alan AfD, yüzde 5 barajını aşamadığı için parlamento dışında kalmıştı.

 

 

 

Avrupa Birliği'ne karşı olmayan AfD, ortak para birimi avronun Alman halkının çıkarlarına aykırı olduğunu savunuyor. AfD, Avro Bölgesi'ni düzenleyen kurallarda radikal değişikliklere gidilmesini ya da avronun feshedilmesini istiyor. AB'nin genişleme sürecine şüpheyle yaklaşan AfD, Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıkıyor ve müzakerelerin durdurulmasını talep ediyor.

 

 

 

YEŞİLLER OY KAYBETTİ 

 

 

 

Kesin olmayan ilk sonuçlara göre, muhalefetteki Yeşiller Partisi, yüzde 10,9 oy oranıyla AP'de 11 milletvekilliği elde ediyor.

 

 

 

2009 yılında yapılan seçimlerde Yeşiller yüzde 12,1'lik oy oranıyla 14 milletvekili çıkarmıştı.

 

 

 

Muhalefetteki Sol Parti (Die Linke) oy oranını yüzde 7,5'ten, yüzde 7,8'e yükseltirken, AP'deki 8 sandalyesini korudu.

 

 

 

Liberal Hür Demokrat Parti (FDP) büyük bir hezimet yaşadı ve 9 sandalye kaybetti. 2009'da yüzde 11 oy olan FDP, yüzde 3,1'e geriledi.

 

 

 

İlk sonuçlara göre, Almanya'da AP seçimlerine katılım oranı yüzde 48 olarak gerçekleşti. Ülkede 2009 yılında yapılan AP seçimlerine katılım yüzde 43,3'te kalmıştı. Bugün Almanya'nın 16 eyaletinin 10'unda yapılan yerel seçimler nedeniyle AP seçimlerine katılımın 2009'a göre daha yüksek olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

 

 

 

FRANSA'DA AŞIRI SAĞ PARTİ ÖNDE BİTİRDİ

 

 

 

Fransa'da Avrupa Parlamentosu seçimleri, ilk sonuçlara göre aşırı sağ partinin zaferiyle sonuçlandı.

 

 

 

Sandık çıkışı yapılan anket sonuçlarına göre, aşırı sağcı Ulusal Cephe, Avrupa Parlamentosu'na 24, merkez sağdaki Halk Hareketi Birliği (UMP) 20, iktidardaki Sosyalist Parti 13, Demokrasi Hareketi (Modem) ve Demokratlar Birliği (UDI) listesi 7, Çevreci Parti 6, radikal sol listesi 3 ve diğer sol grup listesi 1 parlamenter gönderecek.

 

 

 

Fransa'nın Avrupa Parlamentosu'nda 74 üyesi bulunuyor. Seçim öncesi anketler de, yarışı aşırı sağ partinin önde bitireceğini ortaya koymuştu.

 

 

 

İktidara küskün seçmenlerin sandığa gitmemesinin aşırı sağın seçimde başarılı olmasında etkili olduğu tahmin ediliyor. Bu seçimde kayıtlı seçmenin yüzde 56,5'i sandığa gitmedi.

 

 

 

Aşırı sağ, seçimlerin tek turlu olması nedeniyle de önemli bir şansa sahip oldu. Fransa'da yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iki turlu olması nedeniyle aşırı sağ, seçimlerde oy potansiyelini gerektiği kadar sandığa yansıtamıyordu.