Medyada belgeler savaşı sürüyor

Medyada belgeler savaşı sürüyor

17 Aralık operasyonundan sonra hem şüpheliler hakkında hem de operasyonu yürüten savcılar hakkında çeşitli belgeler medyada yer almaya başladı

17 Aralık'ta yapılan operasyonlar, "hükümete ve Başbakana komplo" tartışmalarıyla birlikte "belgeler savaşı"nın da başlattı. Ak Parti hükümetinde yer alan iki bakanın istifası, bir bakanın görevden alınması ve erken kabine revizyonunun yapılmasına neden olan operasyonlardan sonra medyada yoğun bir belge savaşı başladı. Operasyonlardan sonra hem şüpheliler hakkında hem de operasyonu yürüten savcılar hakkında çeşitli belgeler medyada yer almaya başladı. Hürriyet, Radikal, Taraf, Bugün ve Zaman gibi gazetelerde son derece gizli olduğu iddia edilen operasyonla ilgili belgeleri servis ettiler. Sabah, Yeni Şafak, Star, Akşam gibi gazeteler de operasyonu yürüten savcılar ve ilişkileriyle ilgili belgeler yayınladılar. Belgeler arasında en dikkat çekenler Savcı Zekeriya Öz'le ilgili olanlardı. Öz'le ilgili belgelerin tartışması hala devam ediyor. 
 
TEKNİK TAKİP BELGELERİ BASINDA
 
Operasyonun daha ilk gününde birçok televizyon kanalında ve internet sitesinde, operasyonun yapıldığı anı gösteren belgeler, yaklaşık 1,5 yıldır yapılan teknik takip sonucunda elde edilen belgeler yayınlandı. Gizli olduğu için başsavcıdan bile saklanan operasyonla ilgili medyada belgelerin yer alması tepkilere neden olmuştu. Medyada yer alan belgele arasında, evlerde çıkan ve en çok da tartışma konusu olan ayakkabı kutuları içine gizlenmiş para balyaları ve para kasalarıydı. 
 
"SAVCI İŞ TAKİBİ YAPIYOR" İDDİASI
 
Operasyonların duyulmasından hemen sonra hükümet kendisine yönelik bir komplo olduğunu açıklayarak karşı atağa geçti. Operasyonun ilk gününde İstanul Emniyeti'nde birçok şube müdürü değiştirildi. Ardından yurt genelinde Emniyet Müdürlükleri'nde önemli oranda görev değişikliklerine gidildi. Emniyetteki değişiklikler devam ederken, Başbakan Erdoğan tarafınan ve bazı haber sitelerinde operasyonu organize ettiği iddia edilen İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz hakkında iddialar ortaya atılmaya başladı. 
 
İlk olarak Zekeriya Öz'ün, 17 Aralık operasyonunda gözaltına alınana ancak daha sonra Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'den bazı konularda talepte bulunduğu ancak bu taleplerinin yerine gelmemesi üzerine onu da operasyona dahile ettiği belirtiliyordu. Bu iddia Başbakan Erdoğan tarafından dillendirilmişti. İddia üzerine Zekeriya Öz tarafından yapılana çıklamada, böyle bir şeyin söz konusu olmadığı belirtilmişti. 
 
DUBAİ'DE TATİL BELGELERİ YAYINLANDI
 
Öz'le ilgili daha sonra Dubai'de tatil yaptığı iddiaları ortaya atıldı. İlk olarak Sabah Gazetesi tarafından yayınlanan haberde, Zekeriya Öz'ün Dubai'de bir grup arkadaşı ve aileleriyle birlikte tatil yaptığı tatilin maliyetinin ise 77 bin lira olduğu belirtilmişti. Tatille ilgili begelerde gazetenin haberinde yer almıştı. 
 
Sabah'ta yer alan haberden sonra Zekeriya Öz'den açıklama bekleniyordu; Öz Hürriyet Gazetesi aracılığıyla "Tatil masraflarını kendi cebimden ödedim" şeklinde bir açıklama yaptı. 
 
"BELGELERİ AÇIKLAYACAĞIM"
 
Öz'ün Hürriyet'te yer alan kısa açıklamasının hemen ardından İşadamı Ali Ağaoğlu, yazılı basın açıklaması yaparak Zekeriya Öz'ü Dubai'deki kendi temsilcilikleri tarafından ağırlandığını duyurdu. Ağaoğlu'nun açıklamasından sonra Zekeriya Öz'ün nasıl bir açıklama yapması merakla beklenirken yine Hürriyet, T24.com ve benzeri bazı haber sitelerinde Öz'ün yakın çevresine dayandırılan ve "HSYK izin verirse elimdeki tüm belgeleri açıklayacağım. Yazılı bir açıklama yapacağım. O belgeler arasında düzmece olan faturalar yer alıyor."  ifadelerini içeren haberler yer aldı. 
 
SAVCIDAN "TEHDİT EDİLDİM" İDDİALARI
 
Zekeriya Öz'den beklenen açıklama bir sonraki gün yazılı olarak geldi. Öz, yaptığı açıklamada Dubai tatilininni 4 bin 150 liralık faturasını kendisinin ödediğini, zaten tatilin de bu kadar tuttuğunu belirterek Başbakan Erdoğan hakkında bazı iddialarda bulunmuştu. Öz, "açıklayacağım" dediği belgeleri açıklamazken, Başbakan Erdoğan'ın kendisini iki kişi aracılığıyla tehdit ettiğini belirterek yeni bir tartışma başlatmıştı. Öz'ün hemen ardından bazı gazeteler, o iki isim vererek kendisiyle görüşenlerin onlar olduğunu savundular. Gazetelerde yer alan haberlerde isimleri geçen Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu ve Yargıtay 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Zekeriya Öz'ün açıklamalarıyla ilgili yazılı açıklama yaparak kesinlikle böyle bir şeyin yaşanmadığını belirttiler. 
 
SAVCI ÖZ'ÜN BİLETİ HÜRRİYET'TE
 
Öz'ün başlattığı "Başbakan iki kişi gönderdi" tartışması sürerken, T24.com ve Hürriyet'te Zekeriya Öz'ün bileti olduğu iddia edile bir belge yayınlandı. Belgede, Zekeriya Öz'ün, 17 Ekim'de Dubai'ye gittiği 21 Ekim'de de döndüğü yazıyordu. Öz, 21 Ekim tarihli safari ücretini yansıtan faturanın hatalı olduğunu iddia ederek o gün Türkiye'de olduğunu savunmuştu. Hürriyet'te "Zekeriya Öz'ün Dubai bileti ortaya çıktı" başlığıyla verilen belgeyle yeni belgeler bugün Sabah Gazetesi tarafından yayınlandı. 
 
SABAH'TAN YENİ BELGELER
 
Sabah Gazetesi tarafından yayınlanan belgelerde, Zekeriya Öz'ün 21 Ekim'de değil 18 Ekim'de safariye katıldığı; ancak faturanın 21 Ekim'de kesildiği belirtildi. Aynı haberde Zekeriya Öz'ün "ben ödedim" dediği tatil ücretinin Ali Ağaoğlu'nun şirket temsilcisinin kartından çekildiğini gösteren belgeler de yer aldı. 
 
A HABER'DEN GÖRÜNTÜLÜ BELGELER
 
Savcı Öz'ün, kendisi hakkındaki tatil iddialarının ortaya atıldığı ilk gün açıklama yapmamasıyla ilgili de bugün A Haber kanalında yeni belgeler yayınlandı. A Haber'de yayınlanan görüntülerde, Öz'ün tatil haberlerinin hemen ardından kendini temize çıkarmak için arayışlara başladığı; bunun için Ali Ağaoğlu'na iki adam gönderdiği ve tatil makbuzu temin etmesini istediği belirtildi. Haberde, Öz'ün gönderdiği iki ismin Ali Ağaoğlu'dan talepte bulunduğu ancak Ağaoğlu'nun "tatilin bedelini ben ödedim, neden Zekeriya Öz adına makbuz keseyim" dediği iddia edildi. Aynı haberde, Öz'ün gönderdiği iki kişiden birinin 17 Aralık operasyonunda gözaltına alınarak serbest bırakılanlar arasında olduğu belirtilidi.