Meclis'te Taktik Savaşları

Meclis'te Taktik Savaşları

Meclis Genel Kurulu CHP'nin dört eski bakan hakkındaki fezlekelerin okunması ve fezlekelerle ilgili genel görüşme açılması talebiyle yarın olağanüstü toplanacak. CHP fezlekelerin okunması ve denetime açılmasında ısrarlı. Meclis'te olağanüstü toplantı önce

Meclis'in Çarşamba günkü olağanüstü toplantısı saat 15.00'te başlayacak. Oturumu Meclis'in Nöbetçi Başkanvekili Sadık Yakut yönetecek. Çalışmalara başlanabilmesi için 184 milletvekilinin Genel Kurul'da hazır olması gerekiyor. 

CHP tam kadro gelecek

CHP'nin sandalye sayısı 134 ve CHP tam kadro Meclis Genel Kurulu'nda olacak. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olağanüstü oturum için Aydın mitingini iptal etti. Diğer muhalefet partileriyle temasa geçen CHP, 52 sandalyeli MHP'den "Sınırlı sayıda milletvekili ve Genel Başkan Devlet Bahçeli seçim çalışmalarını sürdürecek ama MHP milletvekillerinin çoğu Meclis'te olacak" yanıtını aldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Ordu'da mitinge katılacak. 

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş seçim gezileri kapsamında Yüksekova'da olacağı için oturuma katılmayacak. BDP tam kadro olmasa da partiyi temsilen bazı milletvekillerini Genel Kurul'da bulunduracak. 

Bağımsız milletvekilleri ile HDP'den de katılım bekleyen CHP toplantı yeter sayısı olan 184'e ulaşmakta sıkıntı olmayacağını düşünüyor.

HDP Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü Kılıçdaroğlu dışında oturumda yer alacak ikinci parti lideri olacak.

AK Parti de hazırlıklı

Muhalefetin aritmetik hesabının tutması ve Genel Kurul'un açılması durumunda AK Parti de izleyeceği stratejiyi belirledi. Buna göre 184 sayısına ulaşılması halinde AK Parti de 250'nin üzerinde milletvekiliyle Genel Kurul'a girecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan Pazar günü katıldığı bir televizyon programında, kendisinin oylamaya seçim programı nedeniyle katılamayacağını ancak AK Parti milletvekillerinin Genel Kurul'da hazır olacağını açıklamıştı.

İnceleme tartışması

Olağanüstü toplantı çağrısında yer alan CHP'nin bir diğer talebi de fezlekelerle ilgili genel görüşme açılması.

Meclis İçtüzüğü'ne göre bunun yapılabilmesi içinse bir ön görüşme gerekiyor. Bu aşamada parti grupları adına konuşmalar yapılması ve hükümet adına bir bakanın bunlara cevap vermesi gerekiyor.

AK Parti bu aşamaya geçilmemesi için Meclis'teki oturuma bakan ya da bakanlarla katılmama düşüncesindeydi. Ancak AK Parti'nin seçim öncesinde "kaçıyorlar görüntüsü "vermemek için bundan vazgeçtiği belirtiliyor. Yani muhalefetin Meclis'i açması durumunda AK Parti milletvekillerinin yanı sıra hükümet sıralarında da bir ya da birden fazla bakanın yer alması bekleniyor. Ancak AK Parti genel görüşme açılmasını kabul etmeyecek. 

CHP inceleme konusunda ısrarlı

Meclis'teki toplantı öncesinde CHP ile AK Parti ve Meclis Başkanı arasındaki bir diğer tartışma konusu da fezlekelerin incelemeye açılıp açılmayacağı.

CHP bu konuda ısrarlı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in soruşturmanın gizliliğini gerekçe göstererek yaptıkları açıklamalara CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi tepki gösterdi:

"Dosyaları bürokratlara inceletiyor ama milletvekillerinden esirgeme niyetinde. Biz dosyaları inceleyeceğiz, buna Meclis Başkanı'nın gücü yetmez. Fezlekelerin okunmasını, milletvekillerinin incelemesine sunulmasını bekliyoruz. Kimse bundan kaçınamaz. Umarım yarın doğru yolu bulurlar." 

Hamzaçebi'ye AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın "dört eski bakan hakkındaki fezlekelere ait dosyaların savcılığa iade edilmesi gerekir" şeklindeki sözleri de hatırlatıldı.

Hamzaçebi "Dosyaları savcılığa iade etmeye kimsenin gücü yetmez. Meclis Başkanı'nın Anayasa, içtüzük ve geleneklere göre Meclis'i yönetmesini bekliyoruz" dedi.

'Geçmişte örneği var'

Hamzaçebi 1980'li yıllarda eski bir bakan hakkında savcılık tarafından hazırlanan fezlekenin TBMM'ye gönderildiğini ve bunun dosyalarıyla birlikte incelemeye açıldığını da belirtti, o eski bakanın ismini ise açıklamadı.

"Dört eski bakan hakkında ne zaman soruşturma önergesi vereceksiniz?" sorusu üzerine ise CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi "Yarını görelim, soruşturma mutlaka yapılacaktır. Bu hesap Yüce Divan'da verilecektir" dedi.