Macaristan'da İsrail'i kızdıran protesto

Macaristan'da İsrail'i kızdıran protesto

Macaristan'da, İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Cumhurbaşkanı Şimon Perez'i temsil eden mankenlerin idam edilmesi İsrail'i kızdırdı.

caristan'ın kuzeyindeki küçük şehirlerden Erpatak'ta Belediye Başkanı Mihaly Zoltan Orosz tarafından İsrail'in Gazze'ye saldırısını protesto etmek için, Perez ve Netanyahu'nun mankenlerini sembolik olarak astırması İsrail yönetimini kızdırdı. İsrail'in Budapeşte Büyükelçiliği, Macar yetkililerin gerekeni yapmasını taleb etti.
Macar Başsavcılığı, aşırı sağcı olduğu öne sürülen Belediye Başkanı Orosz hakkında inceleme başlattı. İsrail'in Budapeşte Büyükelçisi Ilan Mor, 'çok tehlikeli bir kırmızı çizgi'nin aşıldığını, antisemitizmin ve 'cinayet çağrılarının' kabul edilemez olduğunu söyledi. Orosz hakkında Erpatak yakınlarındaki Nyiregyhaza Başsavcılığı tarafından da halkı kışkırttığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.
Ayrıca Macaristan Dışişleri Bakanlığı tarafından da İsrail aleyhine yapılan gösteri kınandı. Orosz'un üyesi olduğu parti Jobbik, 'Fidesz'ten sonra ülkenin ikinci büyük ırkçı partisi olarak biliniyor ve İran'la sıkı ilişkiler içinde olduğu iddia ediliyor.