Lapid: Suudi Arabistan İle Gerçekten Normelleşiyoruz

Lapid: Suudi Arabistan İle Gerçekten Normelleşiyoruz

Lapid: Suudi Arabistan'da olan şey "gerçekten normalleşme"

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

İsrail başbakanı Lapid bugün Pazar günü, Suudi Arabistan ile son adımların "aslında normalleşme" olduğunu söyledi.

İbrani gazetesi Yedioth Ahronoth'a göre, Lapid'in açıklamaları, Suudi Arabistan'dan gelen ve "İsrail ile normalleşmenin ancak iki devletli çözüm uygulandıktan sonra mümkün olduğunu" açıkça belirten "soğuk mesajlara" rağmen geldi.

İsrail Başbakanı haftalık kabine toplantısında, ABD Başkanı Joe Biden'in dün (Cuma) sona eren ziyaretinin sonuçları hakkında konuştu.

Lapid, "Suudi Arabistan'da olanlar zaten normalleşmedir" dedi.

Ancak, normalleşmenin "küçük adımlarla ilerlediğini" kaydetti ve Baden'in ziyaretinin "yalnızca petrolü getirmek için değil, aynı zamanda barışı teşvik etmek için de önemli olduğunu" da sözlerine ekledi.

Riyad'ın hava sahasını İsrail havayollarına açma kararının "İsrail'in bölgedeki entegrasyonuna yönelik önemli bir adım" olduğunu ve bu adımın "vatandaşlarımız için para ve zaman tasarrufu sağlayacağını ve havayolları arasındaki rekabeti artıracağını" da sözlerine ekledi.

Dün Cumartesi, Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan Al Saud, Körfez ülkeleri ile İsrail arasında bölgesel bir savunma ittifakı hakkında herhangi bir tartışmadan "farkında olmadığını" söyledi ve Suudi Arabistan'ın bu tür görüşmelere katılmadığını vurguladı.

Bin Farhan, konunun Biden'ın ziyareti sırasında gündeme getirilmediğini söyledi. Riyad'ın hava sahasını açma kararının, İsrail ile diplomatik ilişkilere veya bununla ilgili diğer önlemlere bir başlangıç ​​olmadığını ve ülkesinin "İran ile olumlu bir anlaşmaya varmaya kararlı olduğunu" kaydetti.

Suudi Dışişleri Bakanı Adel Al-Jubeir, "CNN" ile yaptığı röportajda Suudi Arabistan Krallığı'nın konumunda bir değişiklik olmadığını ve İsrail ile normalleşmenin mümkün olmayacağını söyledi.