‘Kurtarma operasyonu ihtimali çok az’

‘Kurtarma operasyonu ihtimali çok az’

Sincar Dağı'nda mahsur kalan Ezidiler hakkında incelemelerde bulunan ABD Savunma Bakanlığı, kurtarma operasyonu düzenleme ihtimallerinin çok azaldığını belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak'taki Sincar Dağı'nda Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları tarafından kıstırılan Iraklı sivillerin içinde bulunduğu koşulların beklenenden daha iyi olduğunun tespit edildiğini belirtti. ABD'nin sivilleri Sincar Dağı'ndan tahliye etmeye yönelik bir operasyon yürütmesi ihtimalinin çok azaldığı ifade edildi.
Bakanlık, bir grup Amerikalı askeri personelin ABD Başkanı Barack Obama'nın talimatıyla bölgede inceleme çalışması yürüttüğünü bildirdi.
İncelemede Sincar Dağı'ndaki Ezidilerin sayısının korkulandan çok daha az olduğu ve önceki tahminlere göre daha iyi koşullarda yaşadıkları tespit edildi.
Havadan insani yardım operasyonlarının, IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırılarının, Peşmerge'nin çabaları ve binlerce Ezidi'nin son birkaç gün içinde dağı terk edebilmelerinin bu durumda rolü olduğu belirtildi.
20 kişiden daha az sayıdaki inceleme ekibi, incelemelerini yaptıktan sonra muharebeye girmeden güvenli biçimde Erbil'e döndü.
Açıklamaya göre ABD, ihtiyaç olduğu ölçüde insani yardımlar sağlamaya ve ABD personeli ve tesislerini korumaya devam edecek.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes dün düzenlediği basın toplantısında, Obama'nın, Sincar Dağı'nda mahsur durumda olan binlerce Iraklı sivili kurtarmak için bir dizi askeri seçeneği değerlendirdiğini belirtmişti. Rhodes, kararın bölgeye giden ekibin incelemelerini tamamladıktan sonra sunacakları önerilere göre şekilleneceğini açıklamıştı.
Kaynak: Al Jazeera, Reuters ve AA