Kriz Derinleşiyor !  Suudi Arabistan   ABD'yi  Davet Etmedi

Kriz Derinleşiyor ! Suudi Arabistan ABD'yi Davet Etmedi

Amerikalı yetkililer yaklaşan Suudi yatırım konferansına davet edilmedi

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Suudi Arabistan, 25 Ekim'de başkent Riyad'da başlayacak üç günlük bir konferans olan Future Investment Initiative'e (FII) ev sahipliği yapacak, ancak forumun organizatörü önceki yıllardan farklı olarak ABD yetkililerinin yaklaşan etkinliğe davet edilmediğini söyledi.

Etkinliğin arkasındaki grubun CEO'su Richard Attias Pazartesi günü yaptığı açıklamada, grubunun "herhangi bir ABD hükümetini davet etmediğini" açıkladı ve toplantının "siyasi bir platform haline gelmesini" istemediğini ileri sürdü.

"Çok fazla politikacı davet etmiyoruz... çünkü fark ettim ki sahnede siyasi liderler olduğunda, medyanın dikkati, çok açık konuşalım, siyasi gündeme yönlendiriliyor ve FII'nin olmasını istemiyoruz. siyasi bir platform” dedi.

Attias, genellikle “Çölde Davos” olarak anılan FII'nin tipik olarak dünyanın dört bir yanından Wall Street devlerini ve üst düzey yetkilileri çektiğini ve bu yıl 400'e kadar Amerikalı CEO'nun katılmasının beklendiğini söyledi.

ABD'li yetkilileri konferansa davet etmeme kararı, Suudi liderliğindeki OPEC+ kartelinin Washington'un itirazları üzerine petrol üretimini azaltmak için yaptığı son oylama üzerine uzun zamandır ortak olan Washington ve Riyad arasında gerginlik arttıkça geliyor.

Moskova'nın Şubat ayında eski Sovyet cumhuriyetinde askeri bir saldırı başlatmasının ardından Washington, Rusya'ya karşı Ukrayna'nın dünyadaki en büyük destekçisi oldu.

Ayrıca ABD, Avrupalı ​​müttefikleriyle birlikte, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya karşı eşi görülmemiş yaptırım dalgaları uyguladı.

Beyaz Saray kısa süre önce Riyad'ı, ham petrol fiyatlarını artırmak için petrol üretimini azaltarak Moskova ile ittifak yapmakla suçladı. Ancak iddialar, son günlerde Suudi krallığı tarafından bunun tamamen ticari bir karar olduğu iddiasıyla reddedildi.

Pazar gecesi Suudi Kralı canlı bir konuşmada ülkesinin “enerji stratejisi dahilinde küresel petrol piyasalarının istikrarını ve dengesini desteklemek için çok çalıştığını” söyledi.

13 OPEC ülkesini ve Rusya dahil 11 üye olmayanı içeren Petrol İhraç Eden Ülkeler ve müttefikleri Örgütü (OPEC+), Çarşamba günü üretim kesintisi duyurusunu yaptı. Grup, küresel arzın yüzde 2'sine eşit olan günde 2 milyon varil üretimi azaltmayı kabul etti.

Suudi Arabistan, OPEC+'ın en büyük üreticisidir.

ABD, Suudi Arabistan'ın OPEC+ kesintisinin siyasi olduğunu inkar ettiği için 'döndürdü'
ABD, Suudi Arabistan'ın OPEC+ kesintisinin siyasi olduğunu inkar ettiği için 'döndürdü'
ABD geçen hafta ısrar ettiği için Suudi Arabistan'ı eleştirdi

Attias daha önce bir basın toplantısında, FII'nin yaklaşmakta olan baskısına "12'den fazla ekonomi ve maliye bakanının" katılacağını söyledi.

FII Enstitüsü resmi olarak Riyad'a bağlı olmasa da, Suudi başkentindeki yıllık forum, krallığın fiili hükümdarı Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile yakından ilişkilidir.