Kripto casusları deşifre edecek gelişme

Kripto casusları deşifre edecek gelişme

Kriptolu telefonlara paralel dinlemelere ilişkin silinen kayıtlar kurtarıldı. Savcı kayıtların incelenmesi talimatı verdi.

nceleme sonucunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı, MİT Müsteşarı Fidan ve diğer bakanların hangi konuşmalarının dinlenip kaydedildiği tespit edilecek.

TİB'teki casusluk soruşturmasında sona yaklaşılıyor. Yasadışı dinleme ve casusluk soruşturmasında kapsamında TİB'te yapılan incelemelerde kriptolu telefonların dinlediği ve kayıtların silindiği tespit edilmişti. Bilirkişi heyeti 76 kriptolu telefonun kayıtlarını kurtarmıştı.

SAVCIDAN KAYITLARI İNCELEYİN TALİMATI

Yeni Şafak Gazetesi'nin haberine göre; Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı, kurtarılan kayıtların incelenmesine karar verdi. İnceleme sonucunda başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, diğer bakanlar ve üst düzey önemli bürokratların hangi konuşmalarının dinlendiği ortaya çıkarılacak.

KLASÖR KLASÖR AYIRDILAR

Gölbaşı Başsavcılığı, paralel yapının üssü haline gelen yasadışı dinlemelerin gerçekleştiği TİB'e yönelik 31 Mayıs'ta başlattığı soruşturmada incelemesini tamamlandı. 8 kişilik bilirkişi heyeti, dijital veritabanını kurtarma çalışmaları sırasında aralarında o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da olduğu 76 kriptolu telefonlara ait dinlemelere ilişkin klasörlere ulaşıldı. Ancak dinlenen kişilerin isimleriyle oluşturulan klasörlerden ses kayıtlarının silindiği tespit edildi. Klasörlere ulaşan bilirkişi heyeti, ses kayıtlarını açıp açmama konusunda savcılıktan görüş istedi.

DANIŞTAY HALA İZİN VERMEDİ

İncelemeyi tamamlayan Gölbaşı Başsavcılığı, ses kayıtlarının tamamlanmasının ardından dinlemelere ilişkin ses kayıtlarını sildirmekle suçlanan dönemin TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen ve 2 daire başkanı da dahil 5 görevlinin ifadesine başvuracak. Ancak paralel yapının üssü haline gelen TİB'deki yasadışı dinleme soruşturmasına, Danıştay engeli damga vurdu. Başsavcılığın incelemeyi 3 ayda tamamlamasına rağmen, Danıştay 5 şüpheliyle ilgili kararını hala veremedi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bu kişiler hakkında ikinci kez soruşturma izni verdi. Ancak, itiraz nedeniyle Danıştay'a giden dosyayla ilgili soruşturma izni hala çıkmadı.

İlk izin iptal edilmişti

Dönemin TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen hakkındaki soruşturma iznini Bakanı Lütfi Elvan, diğer 4 yönetici hakkındaki izni ise BTK Başkanı Tayfun Acarer vermişti. Şen ve diğer şüphelilerin itirazı üzerine Danıştay, 'şüphelilere isnat edilen eylem bir bütündür. Dolayısıyla soruşturma izninin en üst dereceli amir (Ulaştırma Bakanı) tarafından verilmesi gerekir' şeklindeki hükümle, 4 ay beklettiği dosyayı tekrar bakanlığa göndermişti.

Ses kayıtları incelemeye

Gölbaşı Başsavcılığı, 'özel hayatın gizliliği' ve 'devletin mahrem bilgileri' gerekçesiyle bilirkişinin görüş istemesi üzerine, ses dosyalarının açılması kararını aldı. Bilirkişi heyeti, imajı alınan 2 bin 200 serverdaki devletin zirvesinin dinlenildiği ses dosyalarını inceleme çalışmalarına başladı. Bilirkişinin kısa süre içerisinde ses kayıtlarını üzerindeki incelemeyi tamamlayacağı öğrenildi.

HANGİ AMAÇLA KULLANILDI?

Gölbaşı Başsavcılığı, ses kayıtlarını inceleyerek hangi bilgilerin yabancı ülkelerle paylaşıldığını araştıracak. Devletin mahrem sırlarını dinleyen paralel yapının, önemli ve hassas bilgileri hangi ülkelere aktarıldığı araştırılacak.

RAPOR HAZIRLANIYOR

Öte yandan, bilirkişi heyeti silinen ses kayıtlarını geri getirme çalışmalarını sürdürürken, soruşturmayla ilgili rapor da tamamlanıyor. 8 kişilik bilirkişi heyetinin Gölbaşı Başsavcılığı'na sunduğu raporda son düzeltmeler yapılıyor. Rapor, 'usulsüz dinleme', 'kriptolu telefonlar' ve 'kayıt silme' başlıklarını taşıyan 3 klasörden oluşuyor. 'Usulsüz dinleme' başlıklı klasörde Adana, İzmir ve Ankara'daki yasadışı dinlemelere ve kod adı ya da takma adla yapılan dinlemelere ait bulgulara yer veriliyor. 'Kayıt silme' başlıklı klasörde, silindiği belirtilen log kayıtlarına ait tespitler bulunuyor. 'Kriptolu telefonlar' başlıklı klasörde ise bir kısmı eski olmak üzere devletin zirvesine ait 76 kriptolu telefonun dinlendiğinin tespit edildiği belirtildi.

Kaynak: YENİ ŞAFAK