Kremlin'den ABD'ye Yanıt

Kremlin'den ABD'ye Yanıt

ABD yönetiminin Esed rejimini kimyasal silah saldırısı konusunda uyarması üzerine Kremlin'den yanıt geldi. Kremlin yönetimi ABD'nin tehdidinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

ABD yönetimi, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin, kitlesel sivil ölümlerine neden olabilecek yeni bir kimyasal silah saldırısı hazırlığı yaptığını iddia etti ve böyle bir saldırı durumunda rejimin "ağır bir bedel ödeyeceğini" açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Suriye'de yeni bir kimyasal silah saldırısı hazırlığı olduğuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

KİMYASAL DİLAH SALDIRISINDAN ÖNCEKİLERE BENZEMEKTEDİR

Açıklamada, "ABD, Esed rejimi tarafından, masum çocuklar dahil kitlesel sivil ölümlerine neden olabilecek muhtemel bir kimyasal silah saldırısı hazırlıklarının olduğunu tespit etmiştir. Bu hazırlıklar, 4 Nisan 2017'deki kimyasal silah saldırısından öncekilere benzemektedir." ifadelerine yer verildi.

ABD'nin Suriye'de bulunma amacının, DEAŞ'ı Suriye ve Irak'tan temizlemek olduğu vurgulanan açıklamada, "Ancak eğer Bay Esed, kimyasal silahlar kullanarak yeni bir kitlesel ölüm saldırısı düzenlerse, o ve ordusu bunun bedelini ağır ödeyecektir." uyarısı yapıldı.

'KİMYASAL SİLAH ŞÜPHESİ YOK'

ABD, Esed rejiminin 4 Nisan’da İdlib’in Han Şeyhun beldesinde gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısına tepki olarak rejime ait Şayrat Hava Üssü'nü 7 Nisan'da Tomahawk füzeleriyle vurmuştu. ABD Başkanı Donald Trump, "Suriyeli diktatör Beşşar Esed, salı günü korkunç kimyasal saldırıyı gerçekleştirdi. Esed yardıma muhtaç erkek, kadın ve çocukların canını aldı. Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığına hiç şüphe yok" ifadelerini kullanmıştı.

Sadece Esed rejimine yüklenmekle kalmayan ABD, aynı zamanda rejim güçlerinin yanında olan İran ve Rusya'ya da uyarıda bulundu. ABD Birleşmiş Milletler Elçisi Nikki Haley, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Suriye halkına yönelik yapılacak bundan sonraki herhangi bir saldırının vebali Esed, ve aynı zamanda onun kendi halkını öldürmesini destekleyen Rusya ve İran'a aittir" Nikki Haley - ABD Birleşmiş Milletler Elçisi

KREMLİN'DEN YANIT

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin, kitlesel sivil ölümlerine neden olabilecek yeni bir kimyasal silah saldırısı hazırlığı yaptığını iddia ettiği ve böyle bir saldırı durumunda rejimin "ağır bir bedel ödeyeceği" konusunda açıklamada bulundu.

Peskov gazetecilere verdiği demeçte, ABD makamlarının Suriye'nin meşru liderliğine yönelik tehditlerini "kabul edilemez" olarak gördüğünü söyledi.