'Köşk Kararı Mayıs'ta'

'Köşk Kararı Mayıs'ta'

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili yol haritasının Mayıs ayında belli olacağını söyledi, "Bunların hepsi Başbakanımızla Cumhurbaşkanımız arasındaki görüşmelerde öğrenilecek" dedi.

Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olup olmayacağı merak edilirken bu konuda Hükümet içinden bir yorum da Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler'den geldi. 
Kanal 7'de yayınlanan Başkent Kulisi programına katılan İşler, AK Parti'nin cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili yol haritasının henüz netleşmediğini vurguladı. İşler, Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkması halinde kimin başabakan olacağı sorusuna da şu yanıtı verdi: 
"Yol haritası yapılacak görüşmelerle ortaya çıkacak. Görüşmeler yapılmadı, önümüzdeki haftalarda yapılacak, yapıldıktan sonra yol haritası seçilecek. Başbakanımız, Cumhurbaşkanı olduğu takdirde bir Başbakan görevi üstlenecek. Cumhurbaşkanımızın milletvekili olmaması hasebiyle hemen bu görevi üstlenmesinin söz konusu olmayacağını düşünüyorum. Teknik olarak mümkün değil"
İşler halkın seçtiği bir cumhurbaşkanının parlamentoda seçilen cumhurbaşkanı yetkileriyle Köşk'e çıkacağını anımastırken bunun bir sistem sorunu doğuracağını savundu. Başbakan Yardımcısı, bunun bir 'rejim sorunu yaratıp yaratmayacağına dair soruya da "Artık partili cumhurbaşkanı mı olsun, yarı başkanlık mı olsun, başkanlık mı olsun. Ne olacaksa, bu konu parlamenter sisteme devam mı olacak, nedir? Bu konu enine boyuna oturup tartışılması lazım" yanıtını verdi.
BAYBURT MODELİ

Genel seçimler yapıldıktan sonra 30 ay geçmeden ara seçime gidilemez. Ancak, bir ilin veya seçim çevesinin TBMM’de üyesi kalmaması halinde boşalmayı takip eden 90 günden sonraki ilk Pazar günü o seçim çevresinde ara seçime gidilir. Bayburt'un TBMM'de tek milletvekili olduğundan ara seçim modeline uygun. 
 
Hükümet'e girmeden önce Başbakan'ın danışmanlığını ve tercümanlığını da yapmış olan İşler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün siyasete dönmesiyle ilgili konuşulan formüller hakkında da şu ifadeleri kullandı:
"Önümüzde iki yol var. Ya Bayburt modeli veya ara seçim modeliyle gerçekleştirilebilir. Orada bile iki ayın üzerinde bir zamana ihtiyaç var. Ya da erken genel kongreyle Abdullah Gül Bey tekrar siyasete dönmek ister aday olursa parti genel başkanlığına bu da mümkün. Ama bunların hepsi Başbakanımızla Cumhurbaşkanımız arasındaki görüşmelerde öğrenilecek."
Başbakan Yardımcısı AK Parti'de milletvekili seçilmeyi üstüste üç dönemle sınırlayan tüzüğün değiştirilmesine de karşı çıktı. 
Siyasetin meslek haline getirilmemesi gerektiğini savundu.
'Parelel yapının elamanlarını pasifize ettik'
İşler, Gülen Cemaati'ne yönelik operasyon yapılıp yapılmayacağı konusundaki soruları da yanıtladı. 17 Aralık ve 25 Aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra 'paralel yapı' ile mücadelenin başladığını belirten İşler, bürokrasi ve idarede gerekli adımların atıldığını söyledi. "HSYK Kanunu'nda değişikliğe gittik, orada bir düzenleme yaptık. Emniyet içerisinde, bürokraside, idare mekanizmasındaki bu yapının elemanlarını pasifize etmiş durumdayız. Yine çalışmalar da devam ediyor" dedi.
İçişleri Bakanlığının belli konularda suç duyuruları da olduğunu anımsatan İşler, Gülen Cemaati'ne yönelik operasyon olacak mı sorusuna da şu yanıtı verdi:
"Önümüzdeki günlerde herkes ne olacağını görecek. Şu an devlet kurumları gerekli çalışmaları, hazırlıkları yapıyor. Mesele, yargıya intikal edecek. MİT tırına yapılan operasyonlar bağışlanabilecek operasyonlar değil. Burada kusuru, kastı olan kim varsa yargı önüne çıkarılacak. Milli güvenlikle ilgili ses kayıtlarında da aynı durum söz konusu."
İşler Cemaat'in seçimlere etkisini değerlendirirken de "Belli yerlerde etkisi oldu, bunu kimse inkar edemez" dedi.