Körfez ve Batılı ülkeler Suriye Büyükelçiliklerini Açmaya  Hazırlanıyor

Körfez ve Batılı ülkeler Suriye Büyükelçiliklerini Açmaya Hazırlanıyor

Arap Baharı’nın Suriye’ye sıçramasından sonra Şam’daki büyükeçiliklerini kapatan Batı ve Arap ülkeleri, büyükelçiliklerini yeniden açmaya hazırlanıyor.

Arap Baharı’nın Suriye’ye sıçramasından sonra Şam’daki büyükeçiliklerini kapatan Batı ve Arap ülkeleri,  büyükelçiliklerini yeniden açmaya hazırlanıyor.

Ramazan Bursa/ Tahran

Arap Baharı’nın Suriye’ye sıçramasından sonra Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in devrilmesi yönünde tavır alan ve muhalif grupları destekleyen Batı ve Arap ülkeleri Şam’daki büyükelçiliklerini yeniden açmaya hazırlanıyor.

Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez İşbirliği Örgütü, 2012 şubatında üye ülkelere Suriye büyükelçilerini çekme çağrısıyla başlayan büyükelçiliklerin kapatılma süreci, Umman dışındaki Körfez ülkelerinin Suriye büyükelçilerini çekmesiyle nihayetlenmişti.

Batılı ülkeler ise 2012 yılı içerisinde Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan büyükelçiliklerini kapatmıştı.

 Mar 2015 tarihinde Suriye Büyükelçiliğini açacağını duyuran Tunus yönetimi, Suudi Arabistan’ın baskıları sebebiyle elçiliği açamamıştı.

Al-Alam’ın haberine göre; Tunus yönetimi, İbrahim Faveri isimli diplomatı Şam’daki büyükelçiliği açmak üzere görevlendirdi. Faveri, birkaç gün içerisinde büyükelçiliği açmak üzere Şam’a gidecek.

Al-Halic Al-An’ın bildirdiğine göre; Birleşik Arap Emirlikleri’de kapattığı Şam Büyükelçiliğini yeniden açmaya hazırlanıyor.  Habere göre, BAE, Büyükelçiliğini açmak için Şam’a bir heyet gönderecek.

Ra’y Al-Yowm ise, Tunus’un Şam Büyükelçiliğini tekrar açacağını duyurduğu haberinde, Birleşik Arap Emirlikleri’nin de Şam Büyükelçiliğini açmak için yakında Suriye’ye diplomatlardan oluşan bir heyet göndereceğini belirtti.

İsrail güvenlik ve istihbarat birimlerine yakınlığıyla tanınan Haaretz Gazetesi Arapça Bölümü Editörü Zvi Bar'el ismini açıklamadığı haber kaynağından aktardığına göre; İsrail, bölgeyle ilgili hazırladığı bir raporda, BAE’nin Şam Büyükelçiliğini tekraren açmak ve Suriye ile yeniden diplomatik ilişki kurmak için yaptığı çalışmalara yer verdi.

Bahreyn ile birlikte Suudi Arabistan’ın  Körfezde ki en önemli müttefiklerinden olan Birleşik Arap Emirlikleri haberlerde geçtiği üzere Şam’da ki büyükelçiliğini açarsa, Kuveyt’ten sonra Şam’da büyükeliçiliğini açan ikinci körfez ülkesi olacak.

Diğer taraftan Suriye Devlet Televizyonuna konuşan Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Miktad, birçok ülkenin Suriye ile temasa geçtiğini ve diplomatik ilişkilerin tekrar başlatılacağını açıkladı.

Açıklamasında, Avrupa liderlerinin bir çoğunun Suriye’ye mektup gönderdiğini ifade eden Miktad, “Batılı ülkelerin Suriye ile tekrar diyalog kurmaya başladıklarını” söyledi.

islami Analiz