Körfez Ülkeleri  ABD'ye İnat Çin ile Yakınlaşıyor

Körfez Ülkeleri ABD'ye İnat Çin ile Yakınlaşıyor

Çin ve Körfez ülkeleri ulusal para birimlerinde ödeme sistemleri geliştiriyor

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, dün Cuma günü Riyad'daki Çin-Körfez Zirvesi sırasında Pekin ve Basra Körfezi'ndeki Arap ülkelerinin ulusal para birimlerinde ödemeleri geliştirmek için çalıştıklarını söyledi.

Xi, "Çin ve Körfez ülkeleri, ödeme sistemlerini yerel para birimlerinde etkinleştirmek için ortak çaba sarf ediyor" dedi.

Çin ve Körfez ülkelerinin ekonomik iş birliğini daha da ilerletme niyetinde olduğuna dikkat çeken Başkan, bölgede bir Çin yatırım konseyi kurulmasını önerdi.

Geçtiğimiz Perşembe günü, Suudi Kralı Salman bin Abdulaziz ve Çin cumhurbaşkanı, Çin cumhurbaşkanının Krallığa yaptığı ziyaretin oturum aralarında, iki ülke arasında kapsamlı bir stratejik ortaklık anlaşması imzaladı .

Bir dizi ikili anlaşma ve mutabakat muhtırasına ek olarak , ortaklık anlaşması, Krallığın 2030 Vizyonunu Çin Kuşak ve Yol Girişimi ile uyumlu hale getirmeye yönelik bir plan, hidrojen enerjisi alanında bir mutabakat zaptı ve bir mutabakat zaptı içeriyordu.

Dün, Cuma, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, Çin ile Arap ülkeleri arasındaki ilk zirvenin başlamasından önce, Suudi Arabistan Krallığı ile Çin'in Yiwu şehri arasındaki sınır boyunca Çin yuanı cinsinden ilk ödeme işleminin tamamlanması hakkında yorum yaptı.

Ning, "Arap ülkeleriyle bu yılın ilk üç çeyreğinde ticaret hacminin yıllık bazda yüzde 35,28 artışla 319 milyar 295 milyar dolara ulaştığına" dikkat çekti.

Ayrıca, Çin cumhurbaşkanının Suudi Arabistan'a yaptığı ziyarette ülkesinin Suudi Arabistan ile ticaret, yatırım ve finansal işbirliği seviyesini yükseltme ve e-ticaret ve dijital ekonomi gibi alanlarda işbirliğini genişletme umudunu dile getirdiğini belirtti.

Xi Jinping'in Riyad ziyareti sırasında Körfez İşbirliği Konseyi ve Arap ülkelerinden çok sayıda liderin katılımıyla Suudi-Çin zirvesi, Çin-Körfez zirvesi ve Arap-Çin zirvesi gerçekleştirmesi dikkat çekicidir.