Kılıçdaroğlu: Erdoğan Osmanlı'yı bilmiyor

Kılıçdaroğlu: Erdoğan Osmanlı'yı bilmiyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yeni yıla girdiğimiz şu günlerde şaka gibi bir açıklamada bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Osmanlıca tartışması üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan’ı eleştirdi. Hürriyet'e verdiği röportajda Osmanlıca'yla ilgili soruları cevaplayan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ı Osmanlı'yı bilmemekle suçladı.
İşte Kılıçdaroğlu'yla yapılan röportajın ilgili bölümü: 
Osmanlıca ve Osmanlıca üzerinden süren ‘Osmanlı’ tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Osmanlıca elbette öğretilebilir ama üniversitede... Üniversitedeki çocuklarımız Osmanlıca’yı öğrenmeli ve Osmanlıca sayesinde farklı konulardaki araştırmalarını derinleştirebilmelidirler. Bunu yapmak zorundayız da ayrıca. İlköğretimde, ortaöğretimde Osmanlıca öğretmek ise çocuğun geleceğe hazırlanmasını çalmak demektir. Dahası Erdoğan’ın ‘İsteseler de istemeseler de öğrenilecek’ şeklindeki buyurganlığını da doğru bulmam. Buyurganlığı, bir anlamda despotizmi içselleştiren kişinin beyanı olarak görmeli; ki kendilerine örnek aldıklarını söyledikleri Osmanlı’da bile bu tür bir buyurganlık yoktur. Osmanlı’da istişare vardır, divan vardır, padişah tek başına karar alan biri değildir, ‘Karar verdim, olacak’ anlayışı Osmanlı’da bile olmamıştır. Buyurgan olanın Osmanlı tarihini de bilmediğini görüyorsunuz. Zaten sorunumuz da bu.
Bilmediğini mi düşünüyorsunuz?
Sayın Cumhurbaşkanı Osmanlı’yı, tarihini, nelerin yapıldığını iyi bilse zaten buyurganlıktan vazgeçer. Artı biz Osmanlı’yı da aşmak zorundayız. Yunus Emre ‘İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsin, bu nice okumaktır’ diyor. Aslında bunun üzerine söylenecek bir şey yok. Yunus’u biliyorsanız, kendinizi biliyorsanız, sorun yoktur. Bilmediği için konuşuyor zaten. Bilmediği için konuşunca da ülkede sorun oluyor. Bir diğer sorun da konuşuyor ve aydınlar tarafından konuşmaları dert ediliyor. Aslında dert edilmemesi gerekir. Gitti oraya oturdu, altına çizgiyi çekin orada istediği gibi konuşsun. Ciddiye almamak gerekiyor. Ciddiye aldığınız andan itibaren değer vermiş oluyorsunuz. Osmanlı’yı konuşacaksın Osmanlı’yı bilmeyeceksin, bilimi konuşacaksın bilimi bilmeyeceksin, kültürü konuşacaksın kültürü bilmeyeceksin. Böyle bir insan...