Kerry'den o fotoğrafa sert tepki

Kerry'den o fotoğrafa sert tepki

ABD ile Avustralya arasındaki güvenlik zirvesine IŞİD terör örgütünün eylemine ait fotoğraf damgasını vurdu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de katıldığı Avustralya'nın Sydney kentinde düzenlenen ABD-Avustralya güvenlik zirvesine, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün kanlı bir eylemini gösteren fotoğraf damgasını vurdu.
Sydney doğumlu 7 yaşındaki bir çocuğu, bir Suriye askerinin kesik başını tutarken gösteren fotoğraf için "rahatsız edici" ve "çok çirkin" ifadesini kullanan Kerry, Irak ve Suriye'den evlerine dönen yabancı savaşçıların yarattığı terör tehdidine karşı uluslararası işbirliği çağrısında bulundu.

Avustralya'da çıkan "The Australian" gazetesinde dün yayımlanan, Suriye'nin Rakka kentinde çekilmiş fotoğraf, resimde görülen çocuğun IŞİD terör örgütü üyesi olan babası 33 yaşındaki Halid Şarruf tarafından sosyal paylaşım sitesi Twitter'da paylaşılmıştı. Şarruf ayrıca üç oğlunu askeri kamuflaj giysileri içinde kendisiyle yürürken ve saldırı tüfekleri ve bir tabancayla fonda görülen sözde IŞİD bayrağı önünde poz verirken gösteren fotoğraflarını da Twitter'dan paylaşmıştı.
İkili işbirliği zirvesinin ardından basına konuşan Kerry, görüntünün IŞİD'in neden dünya için böylesine büyük bir tehdit olduğunu gösterdiğini söyledi.
Kerry, "Bu resim, belki de bu iz bırakan görüntü, gerçekten de şimdiye kadar gözler önüne serilen en rahatsız edici, mide bulandırıcı ve çirkin fotoğraflardan biri. Yedi yaşındaki bir çocuğun kesik bir başı gururla bir ebeveyni ve kardeşlerinin desteği ve teşvikiyle tutması korkunç. Bu çocuk, kesik bir başı muharebe sahasında tutmak yerine okulda gitmeliydi, dışarıda daha iyi bir geleceği öğreniyor olmalıydı, diğer çocuklarla oynamalıydı" dedi.
Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop da bir çocuğu elinde kesik bir başı tutarken gösteren fotoğrafın gerçekten şoke edici bir görüntü olduğunu söyledi.
Yedi yaşında bir çocuğun "böylesine barbarca bir ideoloji gösterisinde" yer alması ve bu aile bireylerinin Avustralya vatandaşı olmasının kendilerini ürküttüğünü ifade eden Bishop, "Korkumuz bu kişilerin Avustralya'ya bilenmiş teröristler olarak dönmeleri ve çalışmalarını burada sürdürmeleri. Bu durum sadece Avustralya'ya ait bir kaygı da değil" ifadesini kullandı.