Katar  Ne Yapmaya  Çalışıyor ?

Katar Ne Yapmaya Çalışıyor ?

Katar-ABD ittifakı, Kıbrıs ile petrol ve gaz arama anlaşması imzaladı

TERCÜME HABER - TEVHİDHABER

Bugün, iki Katarlı ve Amerikan şirketi arasında bir ittifak, Türkiye'nin anlaşmaya karşı çıkmasına rağmen, Kıbrıs kıyılarında petrol ve gaz arama ve üretim paylaşımı için bir sözleşme imzaladı.

ABD'li şirketler "ExxonMobil" ve "Qatar Energy" sözleşmeyi Lefkoşa'da imzaladılar; Kıbrıs'ı, Enerji Bakanı Natasa Peledas, ExxonMobil Kıbrıs CEO'su Varnavas Theodosio ve Qatar Energy International Arama ve Keşif Direktörü Ali Al-Manea temsil etti. Sözleşme, grup tarafından Akdeniz adasının münhasır ekonomik bölgesinde Blok 5'te gaz aramak için imzalanan ikinci sözleşmedir.

Bugünkü imza töreninde Kıbrıslı Bakan Peledas, “küresel petrol ve gaz endüstrisi için giderek daha zorlu çalışma ortamına rağmen, bugün karşılıklı yarar sağlayan ortaklığımızı güçlendirmeye yönelik kararlı bir adım atıyoruz” dedi. Kıbrıs Enerji Bakanı, Blok 5'teki saha çalışmasının 2022'nin ikinci yarısında başlayacağını belirtti.

Konferansta Kıbrıslı bakana Türkiye'nin 5. Blok'ta arama ruhsatı verilmesine olumsuz tepkisi sorulduğunda, ve Peledas, anlaşmanın "uluslararası hukuka ve hukuka dayalı olduğunu" söyledi. ve Anlaşmayı savundu

Lefkoşa'nın 5. Blok'ta arama ruhsatı vermesinin ardından Türkiye, ExxonMobil'in Kıbrıs açıklarında petrol ve doğalgaz aramasını engellemekle tehdit etti. Türk Dışişleri Bakanlığı geçen hafta bloğun bir bölümünün Türkiye'nin doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığının sınırlarını ihlal ettiğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı