Kara Gün

Kara Gün

Türkiye ve İsrail, Mavi Marmara krizinden sonra ilişkilerin normalleşmesi için anlaşma vardı. İsrail basının haberine göre Türkiye Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması şartından vazgeçiyor.

Artık tamamen netleşen Türkiye İsrail anlaşmasına dair kamuoyunu bilgilendirmek için ilk üst düzey açıklama yapılıyor. İki ülke Başbakanları Binali yıldırım ve Benyamin Netanyahu eş zamanlı açıklamalar yapıyor...

İşte o açıklamalar:

AMBARGO

Mutabakatın uzun sürme sebebi Gazzelilerin günlük yaşamındaki zorluklar ve dış dünyadan gelen yardımların İsrail tarafından engellenmesidir.Bu amaca yönelik olarak ilk gemi Cuma günü 10 bin tonu aşkın insani yardım götürmek üzere Aştod limanına gidecektir.

Gazzeli kardeşlerimiz çok sıkıntı çekti. Bu mutabakatla birlikte onlara bir 'nefes' aldırmış olacağız.

Filistin'e topyekun uygulanan ambargo, Türkiye'nin öncülüğünde büyük ölçüde kalkmış oluyor.

En önemlisi de İsrail'in 2010'da gerçekleşen bu baskından dolayı Türkiye'den özür dilemesi gerçekleşmiş oluyor.

YARDIMLAR HANGİ KURUMUN ELİ İLE GÖNDERİLECEK

Göndereceğimiz yardım AFAD koordinasyonunda olacak. Meclis süreci anlaşma yarın imzalanacak Bakanlar kurulu Meclis'e havale edecek ve onay hemen arkasından gerçekleşecek.

ÖNCELİKLİ AMAÇ: EKONOMİK İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ

Güvenlik ve istihbarat alanında paylaşımlar yapılmasına dair anlaşmalar yürürlükte olacak ancak öncelikli amaç "ekonomik ilişkilerin" normalleştirilmesi.

RUSYA İLE DE NORMALLEŞME OLACAK MI?

E nedne olmasın? Türk milleit de Rus milleti de bu krizin ortadna kalkmasını istiyor. Bize, irade sahiplerine düşen de milletimizin ve vatandalarımızın bu beklentilerini karşılamak olmalıdır. Güzel gelişmeler var. Yakın zamanda milletimizle paylaşacağız.

"TÜRKİYE GAZZE'YE AMBARGO'YU KISMEN TANIDI ELEŞTİRİLERİ"

Başta İHH'nın olmak üzere konu ile ilgil yapılan eleştirilere de cevap veren Yıldırım şunları söyledi:

Ben bu görüşe katılmıyorum. Orada fiili bri durum var. Oradaki insnaların dünya ile ilişkisi yok. Gayri insani şartlarda yaşam mücadelesi veriyorlar. Biz bri mücadele veriyoruz. Oradkai insnaların en temel ihtiyaçlarını karşılamak Türkiye'nin görevidir. Bu mutabakatı kim ne derse desin o bakımdan önemsiyoruz.

ALTYAPI ONARILACAK MI?

Her şey Türkiye'nin gözetiminde ve kontrolünde olacak. İsrail hükümetinin işbriliği ile de kolaylaştırılacak.

TÜRKİYE ÜZERİNDEN İSRAİL DOĞALGAZININ SATIŞI OLACAK MI?

Biz diplomatik ilişkilerin iki ülke arasında normale dönüştürülmesini konuşuyoruz. normalleşme başlasın, hangi oranda nasıl anlaşmalar yapılacğaı sonra belirlenecek.

Eş zamanllı açıklama yapan Netanyahu'nun "Denizden ambargo devam edecek" açıkalması da soruldu. Yıldırım bu soruyu cevaplamadı.

Biz bir ateşkes anlaşması imzalamıyoruz. Biz Türkiye-İsrail arasında ilişkilerin normale dönüştürmesi onusunda mutabakata vardık. Burada savaşı tetikleyen, konumuzla ilgili olmayan hiç bri husus yok. 3 husus var. Bir, Türkiye'den özür dilenmesi. İki, Mavi Marmara şehitleri ailelerine tazminat ödenmesi...

YARDIMLAR NEREDEN GİDECEK

Yıldırım, belirtilen yardımların Mersin'den gideceğini belirtti.