'Kalıbının adamı' olan bir Türkiye'ye doğru

1980'lerde her sene şöyle bir haber çıkardı gazetelerde: "ABD Kongresi bu yıl yapılacak dış yardımların miktarlarını belirledi. Mısır'a 950 milyon dolar, Türkiye'ye 650 milyon dolar, Yunanistan'a 350 milyon dolar verilecek."

Millet bu haberi okuyunca "Gene Yunanistan'dan çok aldık" diye sevinirdi. Yunanistan'dan daha büyük bir rakip, daha büyük bir muarız, daha büyük bir düşman tasavvur edemezdi millet. Üstelik, Yunanistan'a Amerika'nın üç kuruşluk himmetiyle gol atmayı marifet sanırdı. O kadar küçülmüştü, küçültülmüştü kafalar ve yürekler. "Bizden adam olmaz"dı o zamanlar.

Şimdi Yunanistan'a "Rahat ol komşu, germe kendini, bizden sana zarar gelmez" diyerek itimat telkin eden, fakat ABD'nin başını çektiği uluslararası sistem lordlarını Ortadoğu'da ayaklarını denk almaya çağıran bir Türkiye var.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İran konusunda uluslararası sistem lordlarına verdiği uyarı mesajlarını öpüp başımın üstüne koyuyorum.

"İran'a ambargoyu elbette engellemeye çalışacağız. Bu bölge bizden sorulur; sonucundan etkileneceğimiz süreçlere müdahale etmek hakkımızdır' diyebilen bir Türkiye, 'kalıbının adamı' olmaya başlamış bir Türkiye'dir.

Allah bozmasın.


'STALİNİST' İSRAİL

Gazetelerde okumuşsunuzdur: Siyonist işgal politikalarına yönelik eleştirileriyle tanınan Yahudi-Amerikalı filozof Noam Chomsky, Ramallah yakınlarındaki Bir Zeit Üniversitesi'nin davetlisi olarak Batı Şeria'ya giderken, Ürdün ile işgal altındaki Filistin topraklarını birbirine bağlayan Kral Hüseyin / Allenby Köprüsü'nün Filistin tarafındaki İsrail kontrol noktasında alıkonuldu ve üç saat sorgulandı.

Haaretz gazetesi, işgalci sorgu memurunun bazı sorularını ve Chomsky'nin bu sorulara verdiği cevapları yazmış.

Okuyalım:

İŞGALCİ- Neden hiçbir İsrail üniversitesinde ders vermeyip sadece Bir Zeit Üniversitesi'nde ders veriyorsunuz?

CHOMSKY- İsrail'de çok ders verdim ben.

İŞGALCİ- İsrail söylediklerinizden hoşlanmıyor.

CHOMSKY- Hoşlanan bir devlet gösterin dünyada.

İŞGALCİ- Size giriş yasağı koyan bir ülke oldu mu?

CHOMSKY- 1968'deki Sovyet işgalinden sonra Çekoslovakya'ya girişim engellenmişti. Devrik lider Aleksander Dubçek'i görmeye gidiyordum.

İŞGALCİ- Bir Zeit Üniversitesi'nde vereceğiniz derslerin konuları ne?

CHOMSKY- "Dünyada Amerika" ve "Yurtta Amerika".

İŞGALCİ- İsrail hakkında da konuşacak mısınız?

CHOMSKY- ABD'nin takip ettiği politikadan bahsedeceğim için İsrail ve politikaları hakkında da yorumlarım olacak.

İŞGALCİ- Nasrallah'la konuşmuşsunuz.

CHOMSKY- Doğru. 2006'daki savaştan önce gittiğim Lübnan'da siyasetin her cenahından insanlarla konuştum. İsrail'de sağcılarla da konuştuğum gibi.

Neticede İsrailliler Chomsky'yi kapıdan geri çevirdiler.

Chomsky'nin yorumu:

"Telaviv'de ders vermeyeceği için giriş yasağı konulan başka kimse var mıdır? Böyle bir şey ancak Stalinist rejimlerde olabilir."

yenişafak

Bu yazı toplam 2070 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar