İtiraflar Geliyor ‘Örgüt’ İlişkileri Çözülüyor

İtiraflar Geliyor ‘Örgüt’ İlişkileri Çözülüyor

Seçim ayarlı operasyonlar hükümeti deviremedi. Böcek, İstanbul Emniyeti ve TIR soruşturmalarında içeriden itiraflar gelmeye başladı. İtiraflarla birlikte gelen belgeler örgütün ilişki ağına ulaşmayı kolaylaştırdı.

Seçim ayarlı 17 ve 25 Aralık operasyonları ile MİT’in Suriye’ye yardım TIR’larının durdurulmasına ilişkin soruşturmalarda devletteki ‘paralel yapı’yı ortaya çıkaracak bilgilere ulaşmaya başladığı öğrenildi. Soruşturma ve operasyon talimatlarını veren savcılar ile görevlendirdikleri jandarma ve polis ekiplerine yönelik ilk incelemelerde ‘ciddi’ bilgi ve belgelere ulaşıldığı, ayrıca bu birimlerden gelen çok sayıda ‘itiraf’ın da soruşturmayı hızlandırdığı belirtiliyor. Bu operasyonların aydınlatılmasının, benzer başka soruşturmaların açılmasına da yol açması bekleniyor. İşte ‘paralel ağ’ı çözecek ilk soruşturmalardaki son durum ve gelişmeler:

Emniyet ‘böceği’ bulamadı!

Böcek soruşturması: Başbakan Erdoğan’ın ofisinde bulunan ‘böcek’ denilen dinleme cihazı ile ilgili çalışmalarını tamamlayan Başbakanlık Teftiş Kurulu, raporunu savcılığa gönderdi. Dosya, “Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk” iddialarını araştırmak üzere TMK 10. madde ile görevli üç savcı tarafından inceleniyor. Raporda, ‘böceği’ yerleştirdiği belirtilen bazı isimlerin yer aldığı, ayrıca dinleme cihazı konulduğuna dair ihbar üzerine arama yapan Emniyet ekibinin cihazı bulamamasının da ‘dikkat çektiği’ belirtiliyor.

Hükümet devrilmeyince

Başbakanlık Teftiş Kurulu, böceğin konulduğu tarih ve sonrasında görevli güvenlik ekibi ile ofise girip çıkanların taramasını yaptı. Çok sayıda kişinin ifadesi alındı, öne  çıkan şüphelilerle ilgili araştırma yapıldı. Bu süreçte bazı şüphelilerle ilgili delillere ulaşıldı, bazıları da itiraflarda bulundu. Ancak itiraflar özellikle 17-25 Aralık operasyonları sonrasında hükümetin ‘devrilmemesi’ üzerine arttı. Gerekli bilgi ve belgelere ulaşılınca, dosya tamamlandı.

Erdoğan: İtiraflar geliyor

Başbakan Erdoğan, İran dönüşü  bu son gelişmelere dikkat çekerek, “Bazı şeyler yeni dökülmeye başladı. Herkes ürküyor, korkuyordu. Artık bilgiler gelmeye başladı, itiraflar gelmeye başladı” demişti.

Soruşturma itiraflarla genişledi

İstanbul Emniyeti’nde soruşturma: 17 ve 25 Aralık soruşturmalarını yürüten savcıların görev verdiği polisler hakkında ‘devlete ait gizli belge ve bilgileri örgütsel amaç doğrultusunda kurum dışına çıkarmak’ suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Her iki soruşturmayla ilgili fiziki ve teknik takip bilgilerinin bulunduğu bilgisayarların özel bir yazılımla formatlanarak kayıtların silinmeye çalışıldığı belirlendi. Şimdi, bu bilgisayarlardaki kayıtlar, işlemler, kullanıcılar, nerelere bilgi aktarıldığı ve kopyalandığı araştırılıyor. İstanbul Emniyetinde de, operasyonların beklenen etkiyi yaratmaması üzerine çok sayıda ‘itiraf’ ve belgeler geldiği, bunların da belge ve ilişki ağına ulaşmayı kolaylaştırdığı belirtiliyor.

Tır ihbarı 'danışıklı' yapıldı

TIR soruşturması: Adana Başsavcılığı, MİT’in yardım TIR’larına jandarma tarafından operasyon yapılmasına ilişkin ‘devletin istihbarat hizmetlerinin zafiyete uğratılması ve karşı casusluk faaliyeti’ kapsamında soruşturma başlattı. Başsavcılığın soruşturma açıklamasındaki “TIR’la ilgili ihbarların yapılış biçimi ve izlenen yol araştırılıyor” ifadesinin, “operasyon planlamasının ihbardan önce yapıldığı, ihbarın da savcı ve güvenlik birimleriyle ‘danışıklı’ olduğu” iddialarını işaret ettiği belirtiliyor. Soruşturmada, savcı, jandarma görevlileri ve ihbarcı arasında böyle bir ‘kumpas’ ilişkisi bulunması halinde ‘operasyon formülü’ de ortaya çıkarılmış olacak.