İsraillilerin de Paraları HSBC'de

İsraillilerin de Paraları HSBC'de

İsrail'in milyonerlerinin de paralarını HSBC'nin İsviçre şubesine yatırdıkları ortaya çıktı.

İsrail maliye yetkilileri, Avrupalı meslektaşları gibi, milyonerlerin paralarını İngiliz bankası HSBC'nin Cenevre'deki şubesinde saklamalarından dolayı, milyonlarca vergi gelirini elde edememiş olmaktan korkuyorlar.

İsrail Maliye Genel Müdürü Moshe Asher, HSBC'deki yaklaşık 20 bin banka hesabının İsrail vatandaşlarına ait olduğunu tahmin ettiklerini ve bu yüzden milyarlarca Dolar vergi kaçırıldığını, HSBC'deki hesaplar hakkında bilgi edinmeye çalıştıklarını söyledi.

HSBC hakkında ortaya çıkan bilgiler arasında, İsviçre'deki şubede İsrail vatandaşlarına ait 10 milyar Doların bulunduğu yeraldı. HSBC ile ilgili bilgilerin ortaya çıkarılması için yapılan gazeteciler birliği çalışmasına İsrail'den ünlü gazeteci Uri Blau da katıldı.

İsrailli milyonerler arasında 1998 ile 2007 yılları arasında kendisine büyük bir miras kalan yatırımcı Beny Steinmetz hakkındaki bilgiler 'Haaretz' gazetesi tarafından kamuoyuna duyuruldu. Ancak Steinmetz'in zaten mali yetkililerle pazarlık yapmakta olduğu belirtildi. Aile sözcülerinden biri de Steinmetz'in tüm işlerini kanun ve hukuka uygun yaptığını söyledi.

ELMAS TÜCCARLARININ TERCİHİ İSVİÇRE

HSBC'nin şubesinde hesabı olan İsraillilerden her on kişiden birinin elmas sektöründen olduğu bildirildi. Tel Aviv'de bir açıklama yapan Elmas Borsası Başkan Yardımcısı Yaako Katan, geçmişte İsrail'de özel banka hesabı bulunmayanların dış ülke banka hesabından ödeme yaptıklarını ve İsviçre'de kendileri için banka hesabı açtırmanın çok kolay olduğunu söyledi.

Katan, bu imkan olmasaydı müşterilerini kaybetme tehlikesi yaşamak zorunda kalacaklarını, müşterilerin Dubai ya da Hongkong'a gitme ihtimalleri bulunduğu için böyle bir yolu tercih ettiklerini belirtti.

Dünya bülteni