İsrail'i İran Korkusu Sardı...  Mossad'tan Yeni Hamle

İsrail'i İran Korkusu Sardı... Mossad'tan Yeni Hamle

Mossad şefi, İran nükleer anlaşmasını görüşmek üzere Eylül ayı başında Washington'a gidecek

İsrailli bir yetkili Pazar günü, istihbarat teşkilatı başkanının (Mossad) İran nükleer anlaşmasını canlandırma konulu görüşmelerde bulunmak üzere Eylül ayı başlarında ABD'ye gideceğini doğruladı.

Bu ziyaret, İsrail'in Batılı güçleri Tahran'la 2015 anlaşmasına dönmekten vazgeçirmeye yönelik son girişimi olacak.

İşgal devleti, anlaşmanın, baş düşmanı İran tarafından desteklenen kişilerin finansmanını kolaylaştıracağına ve Tahran'ın İran'ın nükleer silah geliştirmesini engellemeyeceğine inanıyor.

Kimliğinin açıklanmamasını tercih eden üst düzey bir İsrailli yetkili, AFP'ye Mossad şefi David Barnea'nın "İran anlaşmasıyla ilgili Kongre'de kapalı kapılar ardında yapılacak toplantılara katılmak için bir hafta içinde Washington'u ziyaret edeceğini" söyledi.

İsrail Başbakanı Yair Lapid Pazar günü erken saatlerde, İsrail'in anlaşmaya karşı "diplomatik savaşının" Ulusal Güvenlik Danışmanı ve ABD'de Savunma Bakanı tarafından son toplantıların düzenlenmesini içerdiğini belirtmişti.

Lapid, "Amerikalıların ve Avrupalıların anlaşmanın içerdiği riskleri anlamalarını sağlamak için ortak bir çaba sarf ediyoruz." dedi.

2015 anlaşmasının "iyi bir anlaşma" olmadığını ve şu anda tartışılan formülün "daha fazla risk" taşıdığını vurguladı.

İran ile büyük güçler (ABD, Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ve Almanya) arasındaki 2015 anlaşması, nükleer faaliyetlerini azaltması karşılığında Tahran'a uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılmasına izin verdi.

Ancak, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018'de ülkesini tek taraflı olarak Tahran'dan geri çekmeye ve Tahran'a yeniden ağır yaptırımlar uygulamaya karar vermesinden bu yana etkileri geçersiz hale geldi. Hareket İsrail tarafından memnuniyetle karşılandı.

Nisan 2021'de başlayan aralıklı müzakerelerin ardından, iki taraf arasındaki dolaylı müzakereler belirleyici bir aşamaya geldi: Müzakerelerin koordinatörü olan Avrupa Birliği, İran'ın geçen hafta askıya aldığı ve bir çözüm beklediği bir "nihai" çözüm taslağı sundu. ABD'den buna tepki gelirken, bu İsrail'i endişelendirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı