İsrail, İran'a Saldırmayı Planlamış

İsrail, İran'a Saldırmayı Planlamış

İsrail eski Savunma Bakanı Ehud Barak'ın ortaya çıkan ses kaydında İran’ın askeri tesislerine 2010, 2011 ve 2012’de saldırmanın kıyısından dönüldüğünü ifade ediyor

İsrail'in İran'ın askeri tesislerine 2010, 2011 ve 2012'de saldırmanın kıyısından döndüğü ortaya çıktı.

İsrail’in eski Savunma Bakanı Ehud Barak'ın İsrail-İran ilişkileri hakkında önemli açıklamalarda bulunduğu bir ses kaydı, bir İsrail kanalı tarafından ortaya çıkarıldı. Sızan ses kaydında biyografisini yazan kişilere konuşan Barak, İsrail’in İran’ın askeri tesislerine 2010, 2011 ve 2012’de saldırmanın kıyısından döndüğünü belirtti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve kendisinin İran’a saldırmaya destek verdiğini söyleyen Barak, her yıl farklı bir sebeple karardan vazgeçildiğini ifade etti.

New York Times’ın haberine göre, daha önce İsrail başbakanlığı da yapan Barak, 2010’da Genelkurmay Başkanı’nın İsrail’in “operasyonel yeterliliğinin” olmadığını açıklaması nedeniyle ve 2011’de iki bakanın son anda karar değiştirmesiyle saldırmaktan vazgeçildiğini söyledi.

2011’de ise saldırıdan vazgeçen bakanların Savunma Bakanı Moşe Yalon ve Enerji Bakanı Yuval Steinitz olduğunu açıklayan Barak, bu iki bakanın “İran’a saldırmak konusunda bugün en militan kişiler” olduklarını kaydetti. Barak, 2012’de ise ABD -İsrail ortak askeri harekatı ve ABD Savunma Bakanı’nın ziyareti gerekçesiyle saldırının gerçekleşmediğini söyledi.