İsrail: İran, Lazkiye’de Askeri üs Kuracak

İsrail: İran, Lazkiye’de Askeri üs Kuracak

The Algemeiner’ın haberine göre İsrailli bir diplomat, İbranica yayın yapan Walla’ya yaptığı açıklamada

The Algemeiner’ın haberine göre İsrailli bir diplomat, İbranica yayın yapan Walla’ya yaptığı açıklamada İran’ın Suriye ile Lazkiye’de bir askeri üs kurma konusunda anlaşmaya varmak üzere olduğunu söyledi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in İran’ın krizin başından beri 6 yıl boyunca Suriye’ye verdiği ekonomik ve askeri desteğe karşılık Lazkiye limanında İran’a bir askeri üs vereceğini belirten İsrailli diplomat, İran’ın Akdeniz’de bir askeri üsse sahip olmasının bölgedeki istikrarsızlığı ve İsrail’e yönelik terörist eylemleri arttıracak güçlü bir adım olduğunu söyledi.

İran’ın Hayfa limanına 200 mil mesafede bulunan Lazkiye’deki askeri varlığının İran-Hizbullah eksenini güçlendireceğinin belirtildiği haberde bunun da İsrail’e yönelik tehditlerin artmasına neden olacağı kaydedildi.

Haberde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun geçtiğimiz Perşembe günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmede İran’ın Suriye’deki askeri varlığından duyduğu kaygıyı dile getiren ifadelerine yer verildi.

Netayahu’nun Putin’le yaptığı görüşmeyle ilgili olarak “Ben Suriye konusunda açıkça şunu söyledim. İsrail, Suriye’de anlaşma sağlanmasına karşı değil; ancak bu anlaşma adı altında İran’ın ve vekil güçlerinin Suriye’de askeri varlık bulundurmasına şiddetle karşıdır. Putin’le yaptığım görüşmelere dair tecrübelerimden biliyorum ki bu konular son derece önemlidir. Bu, yanlış anlaşılmaları önlemekle kalmayacak sonuçta somut etkiler de yaratacaktır” dediği nakledilmişti.