İsrail Ekonomi Bakanı'nın gizli Abu Dabi ziyaretinin gündemi İran oldu

İsrail Ekonomi Bakanı'nın gizli Abu Dabi ziyaretinin gündemi İran oldu

İsrail’de yayın yapan Kanal 2 televizyonu İsrail Ekonomi Bakanı’nın, İran’a dönük yaptırımların kaldırıldığı süreçte gizli bir şekilde Abu Dabi’ye ziyaret gerçekleştirdiğini açıkladı.

İsrail’de yayın yapan Kanal 2 televizyonu İsrail Ekonomi Bakanı’nın, İran’a dönük yaptırımların kaldırıldığı süreçte gizli bir şekilde BAE'nin başkenti Abu Dabi’ye ziyaret gerçekleştirdiğini açıkladı. 
 
İsrail’deki medya kuruluşları İsrailli bakanın yoğun koruma altında gerçekleştirdiği bu gizli ziyareti ortaya çıkardı. Kanalın ifadesine göre Ekonomi Bakanı Yuval Steinitz’in ziyareti İran’a dönük yaptırımların kaldırıldığı süreçle eşzamanlı olarak gerçekleşti.
 
Kanal bakanın Abu Dabi’de İran karşıtı tavırlarından dolayı ortak paydada yer aldıkları ılımlı Arap ülkeleriyle bir araya geldiğini ifade etti ve “İsrail bu ülkelerle ortak hareket etmek istiyor” dedi.
 
İsrail Dışişleri Bakanlığının Abu Dabi’de bir temsilcilik açmayı, hatta bunu diğer ılımlı Arap devletlerine de taşımayı hedeflediğini söyleyen Kanal 2 televizyonu “Bu ziyaret bakanlığın söz konusu hedefinin bir parçasıdır” ifadelerini kullandı. 
 
Son süreçte İsrail’de yayın yapan gazetelerde ve dış basında İsrailli yetkililerin İran’ın bölgedeki nüfuzunu sarsmak adına Körfez ülkelerindeki bazı taraflarla gizli görüşmeler gerçekleştirdiklerine dair çeşitli haberler yayınlanıyordu. İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Dore Gold da, BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) kapsamında İsrail’e ait bir temsilcilik açmak adına Abu Dabi’ye ziyaret gerçekleştirmişti.
 
Gold’un bu girişimi Suudlu askeri yetkili Enver Eşki tarafından olumlu karşılanmıştı. Netenyahu’ya olan yakınlığıyla tanınan Dore Gold’un bu adımı, İran karşıtı “ortak menfaat” esası üzerinden attığı ifade ediliyor. 
 İslami analiz