İsrail Cumhurbaşkanı: Ben İsrailliyim

İsrail Cumhurbaşkanı: Ben İsrailliyim

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin: "Kudüs'te doğdum ve İsrailliyim''

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, "Kudüs'te doğdum ve İsrailliyim" diyerek ABD'de, Kudüs doğumlu Amerikalılara pasaportlarında doğum yeri olarak İsrail yazabilmelerine izin veren yasanın iptaline tepki gösterdi.
İsrail medyasında yer alan haberlere göre, ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ile Kudüs'te bir araya gelen Rivlin, Dempesey'i kabulünde söz konusu yasanın hükümsüz kılınmasına göndermede bulunarak, "Kudüs'e, İsrail'in başkentine hoş geldiniz" dedi.
"İsrail devletinin kurulmasından önce Kudüs'te doğdum ama yine de kendimi İsrailli sayıyorum" ifadelerini kullanan Rivlin, bununla birlikte, ABD mahkemesinin kararına saygı duyduğunu söyledi.
General Dempsey ise İsrail'in bölgede taşıdığı "güvenlik kaygılarından" haberdar olduklarını belirterek, "İsrail'i şimdi ziyaret etmemin nedeni de bu" diye konuştu.
ABD Kongresi 2002 yılında Kudüs doğumlu Amerikalılara pasaportlarında doğum yeri olarak İsrail yazabilmelerine izin veren ve "Kudüs'ü İsrail'in başkenti" olarak tanıyan yasa çıkartmıştı.
Söz konusu yasa 2013'te ABD Temyiz Mahkemesi tarafından, "vatandaşlık sadece Başkan tarafından verilir" gerekçesiyle reddedilmişti. Benzer girişimlerin bu yıl da devam etmesi üzerine mahkeme yeniden ret kararı almakla kalmayıp yasayı tamamen iptal etti.