İsmail Heniyye'den Türkiye Açıklaması

İsmail Heniyye'den Türkiye Açıklaması

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, son zamanlardaki Türkiye-Mısır yakınlaşmasıyla ilgili gelişmeleri memnuniyetle karşıladıklarını belirterek...

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, son zamanlardaki Türkiye-Mısır yakınlaşmasıyla ilgili gelişmeleri memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, bu durumun Filistin'in yararına olduğunu vurguladı.

Anadolu Ajansı’na özel açıklamalarda bulunan Heniyye, son haftalarda Ankara ve Kahire arasındaki ilişkilerin normalleştiğine yönelik, “Türkiye-Mısır yakınlaşmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Gerek iki ülke arasında gerekse de Arap ve İslami ülkeler arasındaki uzlaşının artırılması hem Filistin’de bizlere hem de Arap ülkelerine olumlu yansıyacağı kanaatindeyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamasında Heniyye, “Bölgede, tarihsel olarak iyi bilinen ve stratejik roller oynayan Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve İran gibi merkezi devletler var. Bu ülkeler arasında ne zaman bir uzlaşı ve yakınlaşma olursa, bu bölge halklarının ve Filistin davasının yararına olacaktır.” dedi.

Arap ve İslam ülkeleri arasında yaşanan her türlü kriz, sorun ve çatışmanın, İslam ümmetinin kaderini, halkların geleceğini ve Filistin davasını olumsuz etkilediğini vurgulayan Heniyye, bölgedeki ihtilafların, yerleşim alanlarını genişletme, Filistin topraklarını Yahudileştirme veya ilhak etme gibi plan ve projelerini hayata geçirme konusunda İsrail’e altın mahiyetinde bir iklim sunduğuna dikkat çekti.

Yakında yapılacak Filistin genel seçimlerine de değinen Hamas lideri Heniyye, yaklaşan seçimlerin çok önemli olduğunu ve mevcut Filistin koşullarını iyileştirmekte bir kaldıraç görevi göreceğini belirtti.

Söz konusu seçimlerin, 15 yıldır süregelen bölünmeyi bitirmek için bir giriş olduğunu aktaran Heniyye, seçimlerin, Filistin siyasi düzenini ortaklık temelinde yeniden inşa etmeyi amaçladığını söyledi.

Öte yandan Heniyye, Filistin’in ilgili resmi makamlarına iletilen Hamas aday listesinin, Kudüs, şehitler ve esirler davaları başta olmak üzere değişik konularda çok mühim mesajlar taşıdığını ifade etti.

Hamas hareketinin yakında yapılacak milletvekili seçimleri için hazırladığı aday listesinin "Buluşma yerimiz Kudüs'tür" başlıklı olduğuna dikkat çeken Heniyye, “Kudüs’ün, evimiz, pusulamız, başkentimiz ve şerefimiz olduğunu teyit etmek için aday listemize büyük bir titizlikle 'Buluşma yerimiz Kudüs'tür' başlığını seçtik.” ifadelerini kullandı.

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), 15 yıl gibi uzun bir aradan sonra 22 Mayıs'ta yapılacak milletvekili seçimlerine katılmak üzere “Buluşma yerimiz Kudüs'tür” başlıklı aday listesini, Merkez Seçim Kurulu'na teslim ettiğini açıklamıştı.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, 15 Ocak tarihinde 15 yıl aradan sonra İsrail işgali ve ablukası altındaki Filistin topraklarında seçim yapılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı. Kararnamede, 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta da Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılması öngörülmüştü.

FİEM