İslami Cihad'dan Arap Devletlerine Eleşitiri

İslami Cihad'dan Arap Devletlerine Eleşitiri

İslami Cihad Hareketi’nin Gazze’deki liderlerinden Halid Bataş, Arap devletleri nezdinde Filistin davasına gösterilen ilgilinin büyük ölçüde gerilediğini açıkladı

İslami Cihad Hareketi’nin Gazze’deki liderlerinden Halid Bataş, Arap devletleri nezdinde Filistin davasına gösterilen ilgilinin büyük ölçüde gerilediğini açıkladı. Bir numaralı düşman olarak İsrail yerine İran’ı gören Arap ülkelerini eleştiren Bataş, Filistin için Amerika’yı karşılarına alamayan Arap ülkelerinin İran’a karşı duruşunda Amerika’nın yanında yer aldıklarını söyledi.
 
İslami Cihad Hareketi liderlerinden Halid Bataş, Oslo süreciyle Filistinlilere dayatılan iki devletli çözümün uzun bir süre önce öldüğünü söyledi. Bataş, “Amerika Başkanı Donald Trump’la İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu görüşmesi, iki devletli çözümün ölüm ilanıdır” dedi.
 
Tahran’da düzenlenecek olan Filistin Konferansı’na İslami Cihad Hareketi adına katılacak olan heyetin içerisinde yer alan Bataş, el-Meyadin televizyonuna yaptığı açıklamasında “Filistin Yönetimi’nin durumu çok zor. Elindeki tüm güç unsurlarını yitirdi. Oslo’dan çekilmesi ve İsrail’i tanımaya son vermesi gerekiyor” dedi.
 
Filistin’e destek konusunda Arap devletlerinden İran’ı örnek almalarını isteyen Bataş, “İran, Filistin davasına askeri ve ekonomik destek sağlarken Arap devletleri milyar dolarları mezhebi çatışmalara harcıyor. İslami Cihad Hareketi’nin diğer ülkelerle olan ilişkisi, ülkelerin Filistin davasına yakınlığı ölçüsündedir” diye konuştu.
 
Bazı Arap ülkelerinin düşman olarak İsrail yerine İran’ı seçmesini eleştiren Bataş, açıklamasına şöyle devam etti: “Arap ülkeleri, özellikle de mutedil Arap ülkeleri, Filistin için Amerika yönetimini karşısına alacak yetkinlikte değil. Ama İran’a düşmanlık ve Amerika yönetiminin sürekli olarak İran’ı işaret etmesinin, Arap rejimlerinde kabul görmesinde şüphe yok. Bazılar, bunun olması gerektiğini hatta Amerikan yönetiminin yanında İran’ın karşısında duruyor. Bunlara göre bir numaralı düşman Siyonizm değil İran’dır.
 
Arap ülkelerinin Amerikan yönetimine güvenmemesi gerekiyor. Bazıları Obama’ya güvendi ama Obama onlara hiçbir şey vermeden gitti. Hatta Condoleezza Rice’ın istediği gibi büyük bir kaosu miras bırakarak gitti. Geleceğini Donadl Trump’a bağlayanların, Amerika’nın desteğini alabilmek için bir çuval para ve petrolle Trump’a gitmesi gerekiyor. Fakat esas yapmamız gereken Araplar arası ilişkileri güçlendirmek, Filistin’i merkezi dava olarak kabul etmek ve İran’la uzlaşmaktır” şeklinde konuştu.
 
Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Suriye ve Mısır gibi ülkelerin bir masaya oturarak İslam dünyasının meselelerini ele almaları gerektiğini savunan Bataş, “İsrail, bu ülkelerin çıkarlarını tehdit ettiği sürece bu imkansız değil” dedi.
 
Filistin davasının zor bir dönemden geçtiğini belirten Bataş, “Arap Baharı olarak adlandırılan süreçle, bölge çok şiddetli mezhep ve etnik çatışma sarmalına girdi. Yemen, Irak, Suriye, Mısır, Lübnan, Tunus ve tüm bölgede aynı durum yaşanıyor. Bu olaylar, Filistin davasına duyulan ilgiyi, önemsizleştirdi. Filistin davası Arap devletlerinin ve halklarının nezdinde geriledi” dedi.

Halid El-Bataş

 

Kaynak : Kudüs Haber