IŞİD Palmira Yakınlarında 30 Sivili Öldürdü

IŞİD Palmira Yakınlarında 30 Sivili Öldürdü

IŞİD'in Suriye'deki Palmira antik kenti yakınlarında, aralarında 9 çocuğun da bulunduğu 30 sivili öldürdüğü açıklandı.

Ajansların hanerine göre; Suriye'de Humus'un doğusundaki antik Palmira kentine yönelik saldırı başlatan IŞİD'in, kent yakınlarında aralarında 9 çocuğun da bulunduğu 30 sivili öldürdüğü bildirildi. Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, militanlar Ameriye köyündeki evlere girerek çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlı olan 30 kişiyi öldürdü.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad karşıtı örgütlere yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin Başkanı Rami Abdül Rahman ise AFP'ye yaptığı açıklamada 23 kişinin öldürüldüğünü ifade ederek, “IŞİD, Palmira'nın kuzeyindeki Ameriye köyünde aralarında 9 çocuğun da bulunduğu 23 sivili kurşuna dizerek öldürdü” dedi. Rahman, örgütün dün de 26 sivili öldürdüğünü duyurmuştu.

SURİYELİ YETKİLİLERDEN ÇAĞRI

Suriyeli yetkililer, ‘Çölün Gelini' olarak da bilinen Palmira'nın IŞİD tarafından ele geçirilmesinin uluslararası bir felaket olacağını belirterek, örgütün kenti ele geçirmesi halinde yok edeceği uyarısını yaptı. IŞİD, Irak'ta Musul'u işgal ettikten sonra Musul Kütüphanesi'ni tahrip etmiş, antik kentler Nimrud ve Hatra'yı yıkmıştı.

BM: PALMİRA KURTARILMALI

BM Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Başkanı Irina Bokova da, önceki gün Mısır'da katıldığı bir konferansta örgütlere çağrıda bulunarak, Palmira'ya dokunmamalarını istedi.

Bokova, “Palmira, Suriye halkı ve dünya için yeri doldurulamaz bir hazine. Palmira kurtarılmalı” ifadelerini kullandı. Suriye Müze Müdürü Abdülkerim, Palmira müzesindeki heykelleri ve taşınabilir eserleri kurtarabileceklerini ancak yapı ve tapınakları korumalarının mümkün olmadığını belirtti.