IŞİD, kutsal mekanları yerle bir etti

IŞİD, kutsal mekanları yerle bir etti

Terör örgütü IŞİD'in Irak'ta Şiiler tarafından kutsal kabul edilen 17 ziyaret yerini yıktığı bildirildi.

Terör örgütü IŞİD'in Irak'ta Şiiler tarafından kutsal kabul edilen 17 ziyaret yerini yıktığı bildirildi.

Devlete bağlı Şii Türbeleri'nden Sorumlu Genel Sekreter Abbas es-Saidi, "IŞİD, 4'ü Musul'da olmak üzere Diyala, Kerkük ve Salahaddin'de Şiilere ait 17 türbeyi yıktı" dedi. Saidi, söz konusu illerde, Şii Vakfı'na bağlı mescitler ve toplu matem merasimlerinin icra edildiği yerler olan çok sayıda Hüseyniyye'yi de yıktığını belirtti.

IŞİD'in kutsal değerlere yönelik davranışlarının İslamiyet'ten çok uzak bir ideolojiye sahip olduğuna işaret eden Saidi, onlarla bu konuda herhangi bir tartışmaya girmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, "IŞİD, Hüseyniyye ve mescitleri Allah'ın evi olarak görmüyor. Onlar bu şekilde Kur'an-ı Kerim'e aykırı davranıyor" diye konuştu.

IŞİD militanlarının, tahrip ettiği yerlerin dini değerin yanı sıra tarihi ve kültürel değere de sahip olduğunu aktaran Saidi, şunları kaydetti:

"Teröristlerin patlattığı türbeler, dini, tarihi ve kültürel değerlere sahip. IŞİD'in yıktığı yerlerden biri 300 yıllık tarihe sahip içerisinde 600 yıllık kılıçlar, mızraklar olan bir yerdi. Bu değerli eşyaların hepsi çalındı."

Irak'ta IŞİD'in 10 Haziran'da Musul'u ardından diğer bazı bölgeleri ele geçirmesiyle başlayan çatışmalar devam ediyor. Şii milislerin de içerisinde yer aldığı Irak ordusuyla Peşmerge güçleri, IŞİD'in elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor. ABD'nin öncülüğündeki koalisyon ülkeleri de savaş uçaklarıyla ordu birliklerine destek veriyor.