İran'dan Cenevre 2 Açıklaması

İran'dan Cenevre 2 Açıklaması

'Önkoşulsuz katılacağız'

İran, Birleşmiş Milletler'in Suriye konusunda Çarşamba günü İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayacak uluslararası toplantıya katılım için BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'dan gelen daveti kabul ettiklerini ve görüşmelere hiçbir önkoşul öne sürmeden katılacaklarını açıkladı.


İran'ın öğrenci haber ajansı ISNA'nın verdiği bilgiye göre dışişleri bakanlığı sözcüsü Marziye Afkam, "Suriye konusundaki Cenevre II toplantısına katılmak için her türlü önkoşulu biz eskiden beri reddediyoruz. Aldığımız resmi bilgiye göre İran Cenevre II'ye önkoşulsuz olarak katılacaktır" dedi.

Ban dün yaptığı bir açıklamada, son günlerde İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile bu konuda telefonla görüştüğünü ve İran'ın Suriye görüşmeleri konusunda 2012 yılında alınan kararı desteklediğine inandığını söylemişti.

Ban konuyla ilgili ''Bakan Zarif Montreux'de yapılacak açılış gününe katılacak tüm devletler gibi, görüşmelerin temelini 30 Temmuz 2012'de açıklanan Cenevre ortak bildirisinin eksiksiz uygulanmasına desteğin oluşturduğu bilincinde olduğunu söyledi." açıklamasında bulundu.

Ban, "Bakan Zarif ile, müzakerelerin amacının, karşılıklı rıza ile tam yürütme yetkisine sahip geçici bir yönetimin kurulması olduğunda mutabık kaldık. Bakan Zarif İran'ın bu temelde Montreux'de olumlu ve yapıcı bir rol oynayacağını söylemiştir" dedi.

Bu arada Fransa , Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın yakın destekçisi olan İran'ın, tam icra yetkisiyle donatılmış bir geçiş dönemi hükümeti kurulması fikrini kabul etmiyorsa, Cenevre II'ye katılmaması gerektiğini açıkladı.