İran: Batı'nın Korktuğu Güç

İran: Batı'nın Korktuğu Güç

İsrail, İran'a ait olduğu ve Gazze'ye silah taşıdığı iddiasıyla hafta el koyduğu geminin görüntülerini yayınladı. Suçlamaları reddeden İran ise "Hollywood'a bir film de sipariş edilmiştir" diyor.

İsrail ordusunın yayınladığı yeni görüntülerde, çimento torbalarının altına gizlenmiş uzun kasaların içinde füze başlıkları olduğu görülüyor. Önceki görüntülerde geminin İsrail ordusu tarafından açık denizde önünün kesilmesi ve Eliat Limanı'na getirilmesi yer alıyordu.

İsrail ordusunın yayınladığı yeni görüntülerde, çimento torbalarının altına gizlenmiş uzun kasaların içinde füze başlıkları olduğu görülüyor. Önceki görüntülerde geminin İsrail ordusu tarafından açık denizde önünün kesilmesi ve Eliat Limanı'na getirilmesi yer alıyordu.

İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Mesud Cezayiri, İsrail’in Gazze’ye silah taşıyan İran gemisine el koyduğu iddiaları hakkında, “ABD'liler ve Siyonistler büyük ihtimalle Hollywood’a Gazze’ye silah taşıyan bir İran gemisi konulu sinema filmi siparişi de vermiştir” dedi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ISNA’ya konuşan Tuğgeneral Cezayiri, bu tür iddiaların İranlıların çeşitli alanlardaki temel haklarını talep etmelerini etki altında bırakamayacağını belirtti. Cezayiri, "Sahte medya ürünleri ve psikolojik savaşların onlara yenilgi, rezillik ve İran halkının, hatta dünya kamuoyunun, güvensizliklerini arttırmaktan başka getirisi olmayacaktır. Batılılar, bağımsız halklara ve mazlum Filistin halkına yönelik savaş kışkırtıcılığı yapan politikalarını temelden gözden geçirmeli, insanlık karşıtı teröristçe girişimleri bir kenara bırakmalıdır” şeklinde konuştu.

'İran yüzsüzce yalan söylüyor'

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, gemiyle ilgili olarak İran’ı ‘en yüzsüz biçimde yalan söylemekle’ suçladı. Netanyahu, son görüntüler yayınlanmadan önce yaptığı açıklamada, Gazze’yi yöneten Hamas'a gelişmiş füze taşıdığı gerekçesiyle 5 Mart Çarşamba günü Kızıldeniz’de el konulan Panama bandıralı gemiyle ilgili İran'dan gelen yalanlamaya karşı İsrail'in kanıtlar sunacağını söyledi.

İsrail Başbakanı, "İran gemisi dün gece (8 Mart Cumartesi) İsrail’e ulaştı. Yakalanan gemiyle ilgili iki hedefimiz vardı; İsrail vatandaşları için doğrudan tehlike oluşturan ölümcül silahların Gazze’deki terörist organizasyonların eline geçmesini önlemek ve silah yüklü geminin arkasındaki İran'ın gerçek yüzünü ortaya çıkarmak" ifadelerini kullandı.

Netanyahu, nükleer müzakerelerle ilgili temaslarda bulunmak üzere Tahran'da bulunan Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a da konu hakkında İranlı muhataplarından açıklama istemesi çağrısında bulundu.

İsrail ordusu 5 Mart Çarşamba günü Kızıldeniz’de el koyduğu ve İran'a ait olduğu iddia edilen Panama bandıralı gemide M-302 tipi füzelerin bulunduğunu öne sürmüştü.

Füzelerin Suriye yapımı olduğunu iddia eden İsrail ordusu, bu füzelerin Lübnan Hizbullah’ı tarafından da sıkça kullanıldığını söyledi.

İran yönetimi ise İran'dan Gazze'ye silah yüklü bir geminin gittiği iddialarının gerçek olmadığını açıklamıştı.

Gazze'deki Hamas yönetimi ise İsrail'in Gazze ablukasını meşrulaştırmak amacıyla gemi olayını uydurduğunu ileri sürmüştü.

Kaynak: Al Jazeera ve AA