Irak Suud'a Güvence Verdi

Irak Suud'a Güvence Verdi

Irak Dışilişkiler Bakanı Caferi'nin, Suudi Dışişleri Bakanı'nı arayarak, Tahran'da meydana gelen saldırıların tekrarlanmayacağını söyledi.

Irak Dışilişkiler Bakanı İbrahim Caferi'nin, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı'nı telefonla arayarak, Tahran'da meydana gelen saldırıların Bağdat'ta tekrarlanmayacağı sözünü verdiği bildirildi.
Irak Dışilişkiler Bakan Yardımcısı Ömer Berzenci, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentindeki ofisinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak, İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerginliğin yatıştırılması konusunda yapıcı bir rol üstlendi. Dışilişkiler Bakanı Caferi, her iki ülkenin yetkilileri ile bir dizi görüşme yaparak, problemin çözülemeyecek duruma gelmesinden endişe ettiklerini aktardı" ifadesini kullandı.
SUUDİ ARABİSTAN'IN SALDIRMASI SÖZ KONUSU DEĞİL
Riyad'ın Tahran'daki Büyükelçiğine yapılan saldırıların Bağdat'ta meydana gelmeyeceğini ve böyle bir saldırının mümkün olmadığını belirten Berzenci, "Caferi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil bin Ahmed el-Cubeyr ile yaptığı telefon görüşmesinde Bağdat'taki Suudi Arabistan Büyükelçiliğine muhtemel saldırılar konusunda rahat olmalarını istedi ve herhangi bir sorunun meydana gelmeyeceğine dair söz de verdi" diye konuştu.
IRAK'TAKİ BAZI KESİMLER SUUDİ ARABİSTAN'LA İLİŞKİLERİN KESİLMESİNİ İSTİYOR
Irak'taki bazı kesimlerin Suudi Arabistan ile ilişkilerin kesilmesinden yana olduğunu vurgulayan Berzenci bu konuda şunları kaydetti:
"Halkın tavrı ve hükümetin izlediği politika arasındaki mesafenin korunması lazım. Suudi Arabistan ile ilişkilerin kesilmesi hususunda hükümete bazı kesimler baskı yapıyor. Tüm bu baskılara rağmen hükümet ve özellikle Dışilişkiler Bakanlığı ilişkiler konusunda dengeyi korumaya çalışıyor."
TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR KOMŞUDUR
Türkiye'nin Irak için önemli olduğunun altını çizen Berzenci, iki ülke arasındaki ilişkilerin tek bir kalem veya kararla bozulamayacağını belirterek, "Türkiye, Irak için önemli bir komşudur. Irak'ın Türkiye ile güçlü ve tarihi ilişkileri mevcuttur. Bu yüzden ilişkilerimizin kolay bir şekilde sonlanması mümkün değildir. Eğer bir sorun söz konusu ise diplomatik yollarla çözülmesi gerekiyor" dedi.