İmamoğlu'ndan İstanbul Sözleşmesi Savunusu

İmamoğlu'ndan İstanbul Sözleşmesi Savunusu

İmamoğlu, İstanbul Sözleşmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projelerini savundu: Saldırı olarak görmemeliyiz!

BM Kadın Birimi'nin (UN Women) düzenlediği "Kadına Yönelik Şiddeti Sona Erdirmek İçin Birleşin – 16 Günlük Aktivizm Kampanyası" uzantısıyla dünyanın birçok yerinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Bahsi geçen kampanyanın kapanışı, dün akşam, Kız Kulesi'nin turuncu rengiyle ışıklandırılmasıyla yapıldı. Ekrem İmamoğlu da kapanış programına eşiyle katıldı.

İmamoğlu, burada yaptığı konuşmasında, dinleyicilere küresel bir sorunla karşı karşıya olunduğunu hatırlatarak, kadına yönelik şiddetin yalnızca dünyanın ekonomik açıdan geri kalmış, demokratik standartları düşük bölgelerinde yaşanmadığını vurguladı ve “Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde bile, her 3 kadından 1’i fiziksel ya da cinsel şiddete uğradığını söylüyor. Bütün bunlar bize çok büyük ve çok boyutlu, global bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Bu nedenle, sorunun çözümünde de global bir yaklaşıma, uluslararası bir iş birliğine ve dil birliğine ihtiyaç var” diye konuştu.

İmamoğlu'ndan İstanbul Sözleşmesi Savunusu

Bu bağlamda İstanbul Sözleşmesi'ne de İmamoğlu, “İstanbul Sözleşmesi, kadınlara yönelik ayrımcılık ve şiddete duyarsız kalmayan, bu yolda mücadele eden herkes için, tüm kurum ve kuruluşlar için bir referans metindir. Elbette tartışılmaz, sorgulanmaz bir metin değildir. Ancak eşitlikçi talepler için bir başlangıç noktasıdır ve önemlidir. Ayrımcılığa ve şiddete karşı uluslararası ölçekte bir eşitlik arayışının ifadesi olan bu sözleşmeyi, aile değerlerimize ve kültürümüze bir saldırı gibi görmek açıkçası kendimize büyük haksızlık olur” dedi.

İmamoğlu ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Son zamanlarda gündemden düşmeye başlasa da yakın dönemin gündem konularından olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi hakkında da konuşan İmamoğlu, projenin ailenin gücünü ve sürekliliğini artırıp, aile içi bütünlüğü pekiştireceğini savunması dikakt çekti. İmamoğlu konuyla ilgili sözlerinin devamında“Biz, bu şehirde tam bir toplumsal cinsiyet eşitliğini hedefliyorsak, bunu herhangi bir sözleşme maddesi gereği yapmıyoruz. İnsan olduğumuz için, insanları eşit ölçüde değerli ve saygın kabul ettiğimiz için yapıyoruz” dedi.

"Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'ne duyarlı eylem planı"

“Biz, bu şehrin kadınlarını eşit birer yurttaş olarak gören, kadınlara söz veren, fırsat tanıyan ve hakkını teslim eden bir anlayışla çalışıyoruz” diyen İmamoğlu, İBB olarak, kadın yöneticilerin ve çalışanların sayısını arttırmayı hedeflediklerini vurguladı. Yönetici kadrolarda yüzde 40 cinsiyet kotası uygulama kararlılığında olduklarının altını çizen İmamoğlu, yeni yılla birlikte İBB’nin ‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Eylem Planı' olacağını ifade etti. 

İmamoğlu açıklamalarının devamında bahsi geçen konularla ilgili projelerini anlattı.