İlham Aliyev'in 'Azerbaycan Baharı' Endişesi

İlham Aliyev'in 'Azerbaycan Baharı' Endişesi

Azerbaycan lideri İlham Aliyev'in son dönemde çok sayıda bürokratı görevden almasının ayaklanma endişesi taşıdığı şeklinde yorumlanıyor

Azerbaycan’da son dönemde uzun süredir görev yapan üst düzey bürokratların görevden alınması Vağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde özellikle de Ukrayna’da yaşanan gelişmelere bağlandı. Ülkede 2013 başkanlık seçimlerinden sonra İlham Aliyev savunma, sosyal dayanışma ve tarım bakanlığı içerisinde önemli değişimlere imza attı. İddiaya göre batı ülkeleri ile işbirliğine büyük önem veren Azerbaycan iktidarı verdiği sözleri tutmaya çalışıyor.

5 Şubat tarihinde iktidarın önemli temsilcilerini bir araya toplayan Aliyev, hiç kimsenin koltuğunun sürekli olmadığının altını özellikle çizmiş ve kadro değişiminin devam edeceğinin sinyalini vermişti. Toplantı sonrasında ulusal basında üst düzey bürokratlar ve yakın akrabaları hakkında suçlamaların gündeme taşınması iktidar içerisinde rekabetin daha da arttığının göstergesi olarak kabul ediliyor.

Kısa bir süre önce Bakü Metro ve Demiryolları Birimi Başkanı Tağı Ahmedov hakkında ulusal kanal ve gazetelerde eleştirilerin artması, Azerbaycan Hemkarlar İttifakı başkanı Şemseddin Hacıyev ile yakın akrabalık bağı bulunan ve İktisat Üniversitesi rektörü ve milletvekili olan Şemseddin Hacıyev hakkındaki suçlamalar görevlerine son verilmekle sonuçlandı.

Bu arada ülkenin kilit noktalarına getirilen memurlar konusunda da Aliyev’in rahatsız olduğu ve çalışmalarını yetersiz bulduğu öne sürülüyor. Dini Kurumlara bağlı Devlet Birimi başkanı Elşad İsgenderov, devlet başkanlık birimi içerisindeki Stratejik Araştırmalar Merkezi başkanı Ferhad Memmedov, Eğitim Bakanı Mikayıl Cabbarov’un çeşitli dini gruplarla bağlantıları olduğuna dair iddiaların gündeme atılmasının devlet başkanını da endişelendirdiği öne sürüldü.