İhsan Eliaçık: İslam Anarşizme yakındır

İhsan Eliaçık: İslam Anarşizme yakındır

Gezi Parkı'ndaki çıkışlarıyla olayların en önünde yer alan Antikapitalist Müslümanlar grubunun lideri İhsan Eliaçık, son açıklamalarıyla dikkat çekti.

Gezi olaylarının göbeğinde yer alan ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık, gençleri sokağa dökme çabalarına devam ediyor. İslam'ın Anarşizme yakın oluduğunu vurgulayan Eliaçık, Yeni Aktüel'e verdiği röportajında La ilahe illallah'ın anlamını da "otoriteye karşı çıkmak" şeklinde açıkladı. 

İşte Eliaçık'ın o sözleri;

"Teorinin tarihteki tezahürünü ben zaten eleştiriyorum. İslam tarihsel olarak böyle tezahür etmemeliydi. Emevi, Abbasi ve Selçuklu ve Osmanlılarda ortaya çıkan İslam, Sasani ve Roma İmparatorluğu’nun tipik tekrarıdır aslında. O bakımdan İslam devrimi yarım kalmıştır. İdeal İslam 30-40 yıl kadar yaşandı. Ama daha sonra Sasani devlet geleneğinin etkisine girildi.

LA İLAHE İLLALLAH ANARŞİZMDİR

Teori ne diyordu: “La İlahe İllallah”. Yani Allah’tan başka ilah yoktur. Bu, “Allah’tan başka otorite yoktur” anlamına gelir. Bütün otoritelerin reddi olarak doğru İslam. İslam anarşizme yakındır. “La İlahe İllallah” cümlesinin en yakın olduğu akım, anarşizmdir. Öncelikle otoriteyi reddedeceksin. Nedir Allah; dış dünyada görünür bir nesne değildir. Allah’a itaat edeceğiz de, nedir Allah; bir baba mı, yeryüzünde onu temsil eden birisi mi var, bir oligarşi mi? Hayır. Hiç kimse onu temsil etmez. Allah ne doğmuş ne doğurulmuştur. Kimse de Tanrı’nın oğlu değildir. Onun otoritesi halkta tecelli eder. Siyasî anlamda halkın tamamının katıldığı bir şey, Allah’ın iradesidir