İHH'nın gemileri herkese açık


İHH İnsani Yardım Vakfı ve Avrupalı refikleri Gazze'ye ilaç, tıbbi cihaz ve inşaat malzemesi yüklü yedi yardım gemisi göndermeye hazırlanıyor.

TV-Net'te İHH Gazze Temsilcisi Mehmet Kaya'ya soruyorlar: "Bu yardım kampanyası Gazze'de konuşuluyor mu?" Mehmet Kaya'nın cevabı: "Gazze'de başka bir şey konuşulmuyor ki!"

Yine TV-Net'te, Filistinli yazar Eymen Halid'i dinliyoruz. "Dünyanın vicdanı olan Türkiye"nin Gazze'de yeşerttiği umudu anlatıyor. "Davos", "Başbakan Erdoğan", "İHH", "İHH Başkanı Bülent Yıldırım" derken gözleri parlıyor.

Filistinliler, bu meselede, AK Parti Hükümeti ile İHH'yı özdeşleştiriyorlar. İkisinin arasında organik bir bağ yok ise de bu bakış doğru bir bakış. Doğru, ama eksik. Türkiye'de Filistin hassasiyeti AK Partililere mahsus bir hassasiyet değil. Başka partilerin mensuplarında ve taraftarlarında da var bu hassasiyet. Halkın genelinde var. İHH'nın Filistin'e sahip çıkması hükümetin tavrıyla örtüşmekle kalmıyor, halkın genel hassasiyetiyle de örtüşüyor. Dolayısıyla İHH'nın bütün Türkiye ile özdeşleştirilmesi gerekir. Bunun için de, Türkiye'nin, hükümetiyle-halkıyla, iktidarıyla-muhalefetiyle 'aynı gemide' olduğunu açıkça gösteren bir resim vermek gerekir.

İşte fırsat: İHH yetkilileri, Gazze'ye gönderecekleri yardım gemilerinin bütün sivil toplum kuruluşlarına ve siyasi partilere açık olduğunu, ambargo mağduru Gazze'yle dayanışma konusunda yekvücut bir Türkiye resminin verilebilmesi için her cenahtan katılımları bilhassa arzu ettiklerini bildiriyorlar.

Bir grup AK Parti milletvekili, 15 Mayıs'ta demir alması planlanan yardım gemilerinde çoktan yer ayırttı... Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Yaşar Topçu, İHH'nın "Mavi Marmara" gemisine çıkarak, kampanyaya tam destek verdi... Saadet Partililer zaten öteden beri bu işlerin içindeler (ve Türkiye'de bu işlerin duayeni zaten Milli Görüş lideri Erbakan)... Şimdi diğer partilerin ve hareketlerin destekleri bekleniyor.

Mısır üzerinden Gazze'ye giden İHH yardım konvoyunda Meclis'ten sadece AK Partili milletvekilleri yer almıştı. Bu defa öyle olmamalı. İHH'nın "Mavi Marmara" ve "Gazze 1" gemilerinde MHP, CHP ve BDP'den de en az birer milletvekili yer almalı.

2007'deki seçim kampanyasında İsrail'e karşı eleştirel bir duruş sergileyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den ve Mescid-i Aksa'yı ziyaret edip Harem-i Şerif'te namaz kılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dan böyle bir jest beklememiz abes olmasa gerek.

yenişafak

Bu yazı toplam 2305 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar