İbadi'denYeni  Reform Kararı

İbadi'denYeni Reform Kararı

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, bakanlık sayısını 33'ten 22'ye indirdi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin 33 olan bakanlık sayısını 22'ye indirdiği belirtildi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Başbakan İbadi anayasanın 78. maddesi ve parlamentodan aldığı yetkiyle Bakanlar Kurulu üyesi sayısını 22'ye indirdi.

Başbakan İbadi'nin reform paketi çerçevesinde aldığı karara göre, üç başbakan yardımcılığı görevi, İnsan Hakları Bakanlığı, Kadın İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Vilayet ile Parlamento İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Devlet Bakanlığı lağvedildi. 

İbadi'nin söz konusu karar uyarınca, Bilim ve Teknoloji ile Yüksek Öğretim Bakanlığını, Çevre ile Sağlık Bakanlığını, Belediyeler ile İmar ve İskan Bakanlığını ve Turizm ile Kültür Bakanlığını tek çatı altında birleştirdiği kaydedildi. 

Irak Başbakanı İbadi, geçen hafta açıkladığı ve parlamento tarafından onaylanan reform paketleri çerçevesinde cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığı mevkilerinin kaldırılması kararı almıştı. İbadi, ayrıca Irak'ta geçmiş ve halihazırdaki yolsuzluk dosyalarının derhal açılması talimatı vererek, bu dosyaların incelenmesi için de uzman yargıçlardan oluşan bir komite oluşturulmasını istemişti. Başbakan İbadi, tüm başkanlık ve devlet kurumlarına tahsis edilen istisnai bütçenin de kaldırılmasına karar vermişti.

 Kaynak: AA