Hizbullah'dan ABD'ye Mesaj

Hizbullah'dan ABD'ye Mesaj

Lübnan'da medya kaynakları, Hizbullah'ın Fransa üzerinden ABD'ye, Washington'un Beyrut'a karşı "ekonomik çöküş" planı karşısında eli kolu bağlı kalmayacakları mesajı verdiğini açıkladı.

Lübnan'daki medya kaynakları, Hizbullah'ın Fransa üzerinden ABD'ye, ülkenin Lübnan ekonomisini yok etme çabaları karşısında boş durmayacağına ve ABD'nin Siyonist ve Tekfir savaşlarında yapamadığı şeyleri ekonomi yoluyla da başaramayacağına dair bir mesaj gönderdiğini açıkladı.
 
Lübnan'ın el-Liva gazetesi Salı günü yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu: ‘Hizbullah Genel Sekreteri Seyid Hassan Nasrallah, 2012'de önerdiği seçeneği 2020 yılında yeniden gündeme getirecek gibi görülüyor. Nasrallah'ın seçeneği, Lübnan'ın ekonomisini ve siyasetini ortadan kaldırma çabalarının gölgesinde bir "Ulusal Kurucular Konferansı" düzenlemektir.
 
El-Liva haberinde şu açıklamalarda bulundu: ‘Raporlara göre, Hizbullah Fransızlara, ABD’nin iç partilerin yardımıyla Lübnan'a karşı ekonomik çöküş politikası devam ettiği sürece sessiz olmayacakları ve ülkeyi bilinmezliğe sürüklemesine seyirci kalmayacakları ve ülkeyi gruplar ve komplocular arasında paylaştırmayacakları mesajını gönderdi ve Hizbullah’ın asla, düşman Amerika’nın İsrail ve tekfir savaşında elde edemediğini barışta elde etmesine izin vermeyeceğini belirtti.
 
Lübnan gazetesi, ekonomik yolsuzluk ve para biriminin dolara karşı ciddi devalüasyonunun devam etmesi ve merkez bankası başkanına karşı protesto düzenlemesi üzerine, Lübnanlı politikacılar arasında devam eden savaşa değinerek şunları yazdı: ‘İlk kez Hizbullah'a yakın olanlar ve ülkedeki resmi kurumlar, özellikle güvenlik ihlalleri yaratan  siyasi ve ekonomik ve halk protestoları ışığında Lübnan'ın güvenliğini zayıflatacak planlar ve komplolar konusunda büyük endişe duyuyorlar. Öyle ki bu durum, Lübnan'da iç savaşı ve mezhebi fitneyi canlandırma korkusu barındırıyor.
 
El-Liva, Hizbullah'a yakın kaynaklardan naklen şunları yazdı: Hassan Diyab hükümetini devirmenin Lübnan'daki çok boyutlu krize çözüm olduğunu düşünenler yanılıyorlar. Ne yazık ki, muhalifler hükümetin "son çare" olduğunu biliyorlar; ya ülkeyi krizden çıkarması için onu rahat bırakmalılar ya da en azından yolu açmalılar ya da Lübnan'daki herkes Hizbullah'ın ve Lübnan ve bölgedeki müttefiklerinin şartlarına göre yeni bir kurucular konferansıyla karşı karşıya kalacaklar.
 
Lübnan gazetesinin haberine göre, Lübnan’da Hizbullah ve müttefiklerinin şu anki liderleri, hükümet ve politika muhaliflerine ve caddelere oy vermiyorlar ve şimdi Lübnan'da yaşanan olaylar, ülkenin kesin bir felaketten uzak tutulması için ölçülü adımlar atılması gereken bir savaştır. Bazıları Hizbullah'ın hala muhalefetteki siyasi partilerle diyalog mantığını sürdürdüğünü, ancak şartlar kötüleşirse durumun patlayacağını savunuyorlar.
 
Kaynaklar, durumu Hizbullah ve destekçilerine ve tüm Lübnan'a karşı yeni bir siyasi "5 Mayıs" olarak nitelendirdi, ancak Hizbullah'ın bakış açısıyla halkın haklarına uzanan her elin kesilmesi gerekiyor.
 
Hizbullah'ın bakış açısına göre, şu anda Lübnan'da yaşanan olaylar normal değildir ve Hizbullah'ın kabine, hükümet ve parlamentoda başlattığı yolsuzlukla mücadelede ve reform konusundaki bütün çabalarıyla ilgilidir, ancak maalesef bu çabalar dini ve mezhepsel vetolarla karşı karşıya kalmıştır. Bu, Lübnan sisteminde reformlar gerçekleşmeden Lübnan'daki sorunl​arın çözülmesinin mümkün olmadığını göstermektedir.