Hıristiyanlar Musul'u terk ediyor

Hıristiyanlar Musul'u terk ediyor

Musul'u 10 Haziran'da ele geçiren IŞİD, kentte yaşayan Hıristiyanların ya vergi vermesini, ya Müslüman olmasını ya da şehri terk etmesini istedi. IŞİD kenti terk eden 100 Hıristiyan ailenin mallarına el koydu.

Irak Şam İslam Devleti'nin Musul'da yaşayan Hıristiyanlara kenti terk etmeleri için verdiği sürenin dolmasının ardından örgüte bağlı silahlı gruplar kenti terk edenlerin evlerine ve diğer bazı eşyalarına el koydu. 
IŞİD üyeleri Hıristiyanlara ait evlerin üzerine 'İslam Devleti Emlakçısı' yazdı ve Nasara'nın (Hıristiyan) baş harfi N'yi evlere işaretledi.
Ayrıca Musul'dan kaçan Hıristiyan aileleri, son kontrol noktasında durdurularak; araç, altın ve cep telefonlarına da el konuldu. IŞİD üyeleri ailelere, "Sizin Musul'dan çıkmanıza izin verdik, eşyalarınıza değil" dedi.
IŞİD'in cuma günü yaptığı çağrının ardından akşam saatlerinde yaklaşık 100 aile Musul'dan kaçarak Erbil başta olmak üzere farklı kentlere sığındı. Kaçışlar devam ediyor.
Saat 11'e kadar süre verilmişti
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), liderleri Ebu Bekir El-Bağdadi’nin mührüyle cuma namazının ardından yayınladığı bildiriyle Musul’da yaşayan Hıristiyanlardan vergi vermemeleri veya İslam’a geçmemeleri durumunda kenti terk etmelerini istedi. IŞİD Musul’daki Hıristiyanlara cumartesi günü saat 11:00’e kadar süre verdi.
Al Jazeera’nin ulaştığı bildiriye göre IŞİD, cizye adlı vergiyi vermeyen veya İslam’ı kabul etmeyen Hıristiyanların tüm mallarından vazgeçerek kentten ayrılmalarını istedi. Örgüt aksi takdirde söz konusu kişilerin idamla cezalandırılacağını duyurdu.
Musul'da 3 bin dolayında Hıristiyan’ın yaşadığı tahmin ediliyor. IŞİD'in kenti ele geçirmesinden sonra Hıristiyan nüfusun yaklaşık üçte biri, Musul'u terk ederek Erbil'e sığınmıştı.
Musul’dan kaçan Hıristiyanlara göre IŞİD’e bağlı silahlı gruplar Musul’daki birçok kiliseye zarar verdi.
Ülkedeki Hıristiyan otoriteler IŞİD’in yaptığı çağrıya henüz bir yanıt vermezken Irak’taki BM temsilcisi Nikolay Mladenov çağrıyı kınadı.
IŞİD'in ilerleyişi
IŞİD 10 Haziran’da Musul’u ele geçirdikten sonra Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde de etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve Suriye ile Irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) 29 Haziran’da Irak'ın Diyala eyaletinden Suriye'nin Halep kentine kadar olan geniş bir bölgede 'hilafet' ilan ettiklerini duyurmuştu.
Örgüt internet üzerinden yayınladığı bir ses kaydında liderleri Ebu Bekir Bağdadi'yi de 'halife' ve 'Müslümanların lideri' ilan etti.
Irak'ta haziran ayının başlarından bu yana belirli bölgelere hâkim olan ve Suriye'de de faaliyet gösteren örgüt isminin de bundan böyle 'İslam Devleti' olduğunu açıkladı. IŞİD dünyadaki diğer örgütlere de çağrıda bulunarak 'hilafet' çatısı altında savaşmalarını istedi.
Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te Irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi’nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.
Kaynak: Al Jazeera ve AA