Hamas’ın Suud’a Yanaşması Direnişe Zarar Verecek!

Hamas’ın Suud’a Yanaşması Direnişe Zarar Verecek!

Filistinli siyasi analistlere göre, Hamas lideri Halid Meşal’in Suudi Arabistan ziyareti gerilim oluştursa bile İran-Hamas ilişkilerinin mutlak kesintiye uğramasına neden olmayacak.

Flistinli siyasi analistlere göre, Hamas lideri Halid Meşal’in Suudi Arabistan ziyareti gerilim oluştursa bile İran-Hamas ilişkilerinin mutlak kesintiye uğramasına neden olmayacak.
 Filistin’de yayım yapan “el-Eyyam” gazetesi siyasi yorumcusu Talal Okal Tahran’ın ortada bir gerilim olmasına rağmen İran-Hamas ilişkilerini koruyacağına işaret etti.
 Okal konuya ilişkin kaleme aldığı yazısında, “İran, Hamas’ın Suud eksenine yönelmesinin ardından önümüzdeki dönemde Hamas’ı tolere etmeyecek. Ancak ilişkilerin devam etmesi için çabalayacak” dedi.
 Talal Okal Hamas’ın siyasi ve fikri açıdan zıt kutuplarda yer alan iki ülke arasında (Suud-İran) dengeli ve sağlıklı bir ilişki kuramayacağına işaret etti.
 Okal “Suud belki Gazze’deki insani felaketi hafifletmiş olabilir. Belki de Hamas’la Mısır arasındaki ilişkileri iyileşmesine aracı oldu. Ancak Hamas’ın Riyad’a yanaşması direnişe zarar verecek” dedi.
 Öte yandan Ramallah’taki Birzeit Üneversitesi öğretim üyelerinden Abdüssitar Kasım, Meşal’in Suud ziyaretinin yanlış ve kötü bir zamanda gerçekleştiğine dikkat çekti.
 Kasım, “Hamas heyetinin Suud ziyaretinin Batı ile İran arasındaki nükleer anlaşmanın ardından gerçekleşmesi, Hamas’ın Suud’un pozisyonunu onayladığı anlamına geliyor” dedi.
 Birzeit Üneversitesi öğretim üyesi Abdüssitar Kasım açıklamasının sonunda, “İran direnişin askeri olarak tek destekçisiydi. Suud hiçbir zaman direnişe böyle bir destek sunmadı. Bu ziyaret direnişe olan desteğin kaybedilmesine yol açacak” dedi.
  islami Analiz