Gözler Köşk'te

Gözler Köşk'te

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Erdoğan haftalık olağan görüşme için Çankaya Köşkü’nde bir araya geliyor. Ancak yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Köşk adaylığı konusunda yapılan açıklamalar nedeniyle görüşme, rutinin ötesinde ayrı bir anlam t

Yerel seçimlerin ardından Ankara hızla cumhurbaşkanlığı seçimini tartışmaya başladı. "Başbakan Erdoğan aday olacak mı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ne yapacak?" soruları gündemde.

ÖZETLE

Gül-Erdoğan haftalık olağan görüşmesi
Cumhurbaşkanı adaylığı

 

İki isim haftalık olağan görüşme kapsamında saat 18:30’da Çankaya Köşkü’nde bir araya gelecek. Görüşmede ülke gündemindeki konuların yanı sıra cumhurbaşkanlığı meselesinin de ele alınması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yerel seçimlerin ardından yaptığı açıklamada “Artık cumhurbaşkanlığı meselesini konuşmanın zamanı geldi. Oturup arkadaşlarımla konuşacağım, tabii ki arkadaşlarımın içinde en önemlisi Sayın Başbakan” dedi. 

 

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ise cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili yol haritasının 2014 Mayıs ayında belli olacağını söyledi, "Bunların hepsi Başbakanımız ile Cumhurbaşkanımız arasındaki görüşmelerde öğrenilecek" dedi.

İşte bu açıklamalar, gözleri Erdoğan ile Gül’ün bundan sonra yapacağı tüm görüşmelere ayrı bir anlam yükledi.

Erdoğan: Protokol değil, terleyen cumhurbaşkanı

Başbakan Erdoğan’ın, geçen hafta sonunda buluştuğu medya mensuplarına yaptığı açıklamalar da cumhurbaşkanlığına aday olacağı şeklinde yorumlanmıştı.

“Cumhurbaşkanını ilk kez halk seçecek. Bu bakımdan önemli. Anayasa, cumhurbaşkanını yürütmenin başı olarak görüyor. Bu seçimden sonra sorumluluklar daha da farklı olacak. Protokol cumhurbaşkanı değil, terleyen, koşan, koşturan cumhurbaşkanı… Son zamanlarda muhalefet saflarından ‘Sivil cumhurbaşkanı seçilmeli’ gibi ifadeler yükselmeye başladı. Ne demek ‘sivil cumhurbaşkanı’? Partilerin adayları sivil değil mi? Ama meramları başka. Onlar ‘sivil’ derken Ahmet Necdet Sezer emsalini kastediyorlar. Çünkü onların gözünde rahmetli Turgut Özal da, hatta Süleyman Demirel de sivil değil.”

Gül: Erdoğan başta olmak üzere arkadaşlarımla konuşacağım

Erdoğan'ın bu açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, başbakan olabilmesinin önünü açacak "Bayburt formülü" konuşulmaya başlandı. Formül, tek milletvekili olan Bayburt'ta mevcut milletvekilinin istifa etmesinin ardından ilde ara seçim yapılmasını Gül'ün de bu şekilde milletvekili sıfatını kazanarak başbakan olmasının önünün açılmasını içeriyordu.

Gül, bununla ilgili soruya, "Artık dört beş ay kaldığına göre tartışılacak konunun bu olacağı aşikâr.” yanıtını verdi ve ekledi:

“Ben de herkesten önce 'artık bu işi konuşmanın zamanı geldi, bu iş konuşulacak' dedim. Nitekim gerçekçi, realist olmamız gerekir. Ayrıca şunu da ifade ettim ve burada da ifade etmek istiyorum, tabii ki şahsımla ilgili de söz konusu olduğu için oturup arkadaşlarımla konuşacağımı, tabii ki arkadaşlarımın içinde en önemlisi Sayın Başbakan başta olmak üzere, ona göre bir karar vereceğimizi ve yol çizeceğimizi de söyledim. Tekrar da onu söylüyorum ama nihayette şahsımla ilgili konularda benim ne düşündüğüm ve ne söyleyeceğim önemli olacak tabii ki.”