Gazze'de Filistinli Kadın Esirlere Destek Eylemi

Gazze'de Filistinli Kadın Esirlere Destek Eylemi

Gazze'de onlarca Filistinli kadın, İsrail hapishanelerindeki Filistinli kadın esirlere destek için eylem düzenledi.

Gazze'de onlarca Filistinli kadın, İsrail hapishanelerindeki Filistinli kadın esirlere destek için eylem düzenledi.

İslami Cihad Hareketi'nin organize ettiği gösteriye katılanlar, tutuklu kadınların serbest bırakılmasını talep eden yazıların bulunduğu pankartlar taşıdı.

İslami Cihad Hareketine bağlı Kadın Çalışma Dairesi Basın Sözcüsü Amine Hamid, gösteride yaptığı konuşmada, 'İsrail hapishanelerindeki kadın tutuklular, uluslararası kanunlara aykırı bir şekilde her türlü psikolojik ve bedensel işkenceye maruz kalıyor.' dedi.

İsrail'in, hapishanelerindeki tutukluları koruyan uluslararası kanunlara saygı göstermekle yükümlü olduğunu kaydeden Hamid, İsrail'in Filistinli tutuklulara yönelik işlediği insan hakları ihlallerine karşı dünyanın sessiz kalmasını kınadı.

Hamid, uluslararası toplum ve insan hakları kuruluşlarından, Filistinli tutuklu kadınların yaşam şartlarının iyileştirilmesi İsrail'e baskı yapmalarını istedi.

1967'den Beri 15 Bin Filistinli Kadın Tutuklandı

İsrail hapishanelerindeki eski tutuklulardan Tarık Ebu Şelluf da  İsrail'in, 1967 yılından beri yaklaşık 15 bin Filistinli kadını tutukladığını ve şuan bunlardan 56'sının hapishanede olduğunu söyledi.

Ebu Şelluf, 'Kadın tutuklular, sorgulama merkezlerinde ve hapishanelerde bedensel ve psikolojik işkenceye maruz kalıyor. Odalarına ani baskınlar düzenleniyor ve bu da onların haklarının açıkça ihlalidir.' şeklinde konuştu.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı  Filistin Esir İşleri Komitesi'nden cumartesi günü yapılan açıklamada, İsrail cezaevlerindeki kadın tutukluların sayısının 56'ya yükseldiği ve Filistinli kadın tutukluların zor şartlar altında yaşadığı belirtilmişti.

Öte yandan,  İsrail ordusu ve polisi,  Kudüs ile  Batı Şeria'nın farklı yerlerinde aralarında yaşları 16 ile 13 arasında değişen 3 çocuğun da bulunduğu 10 Filistinliyi gözaltına aldığını duyurdu.

Filistin Esirler Cemiyetinin de aralarında bulunduğu kurumların hazırladığı rapora göre,  İsrail hapishanelerinde 481'i işgal altındaki Doğu  Kudüs'ten olmak üzere 7 bin Filistinli bulunuyor.