Filistin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne Aday

Filistin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne Aday

Filistin, 30 Aralık’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yapılan oylamada istediği sonucu alamayınca Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) katılım isteği belgesini BM’ye teslim etti. Filistin yönetimi, UCM’nin yanı sıra toplamda 16 uluslarara

 Filistin, 30 Aralık’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yapılan oylamada istediği sonucu alamayınca Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) katılım isteği belgesini BM’ye teslim etti. Filistin yönetimi, UCM’nin yanı sıra toplamda 16 uluslararası sözleşme ve anlaşmaya da katılım için başvurmuş oldu.

Rudaw'da yer alan habere göre, BM’de gözlemci devlet statüsünde olan Filistin’in BM Temsilcisi Riyad Mansur ile BM Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, başvuruyu doğruladı. UCM’ye üyelik için başvurması halinde hem İsrail hem de ABD ,Filistin’e olan yardımları kesmekle tehdit ediyordu. Cuma günü BM Hukuki İşler Bürosu Yardımcı Sekreteri Stephen Mathias'a Filistin’in başvuru dosyasının teslim edildiğini bildiren Mansur, ‘‘Bu yasal yollarla işgal altındaki topraklarda İsrail güçleri tarafından öldürülen ve mağdur olanların adaleti arama adına çok önemli adım oldu’’ dedi.

Mansur aynı zamanda Filistinlilerin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden, geçen sene İsrail'in Gazze saldırıları sırasında işlenen suçlarla ilgili de geriye dönük işlem talep ettiklerini kaydetti. Temmuz-Ağustos aylarında İsrail’in başlattığı saldırı sonunda 2 bin 100’den fazla Filistinli, 67 asker 73 İsrailli yaşamını yitirmişti.