Erdoğan'dan Son Dakika Manevrası: Meclis'i Kapatın

Erdoğan'dan Son Dakika Manevrası: Meclis'i Kapatın

Erdoğan'dan Son Dakika Manevrası: Meclis'i Kapatın

Meclis, bir gün önce 21 Ağustos'a kadar çalışma kararı alırken, gece yarısı ise 1 Ekim'e kadar tatil kararı çıktı. Tatil kararı Erdoğan'dan geldi. Meclis'in son dakika kapanmasının arkasında, Cumartesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verilen gensoru önergesinin görüşmelerini engellemek, 15 Ağustos'ta YSK'nın Cumhurbaşkanlığı Seçimi kesin sonuçlarının açıklanması ile Meclis'te başlayacak olan, "Başbakan istifa etsin" tartışmalarının önüne geçmek olduğu belirtiliyor.

BAŞBAKAN'DAN GECE YARISI TALİMATI

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Ak Parti içeresinde başlayan "Kim başbakan olacak, Abdullah Gül dönsün" tartışmaları yaşanırken, muhalefet partilerinin, "YSK Cumhurbaşkanlığı Seçimi ile ilgili kesin kararını açıklamasının ardından Başbakan istifa etmeli" çağrısı Ak Parti'yi harekete geçirdi.

ANKA'nın elde ettiği bilgilere göre, dün Ak Parti Grup Başkanvekilleri Başbakanlık ile Meclis Başkanlığı makamı arasında mekik dokudu. Ak Parti içeresinde başlayan "başbakan kim olacak, Abdullah Gül dönmeli mi?" kulisleri yapılırken, muhalefet partileri ise YSK'nın kesin sonuçları açıklamasının ardından Meclis'te olabilecek muhtelif tartışmaların önüne geçmek için Meclis'in kapanması kararı alındı. Ak Parti yönetimi dün Başbakan Erdoğan'a şu bilgileri illettiler:

"Meclis'in çalışır halde olması gerilimi yükseltir. Bir taraftan YSK kesin sonuçları açıklamasının ardından, cumhurbaşkanlığınız ile ilgili süreç başlayacak. Muhalefet Meclis'te ısrarla sizin istifa etmeniz gerektiğini söyleyecekler. Bu tartışmaların önüne geçemeyiz. Genel Kurul'da yasayı görüşmekten çok bu tartışmalar yaşanacak. Cumartesi günü Davutoğlu hakkında gensoru var. 49 Türk vatandaş hala rehinken gelecek eleştiriler hoş bir görüntü vermez. İsterseniz Meclis'i tatil edelim."

Erdoğan bu bilgilerin ardından, akşam saatlerinde Meclis'i kapatmaları talimatı verdiği, Ak Parti Grubu'nun da muhalefete öneri götürdüğü ve gece yarısı Danışma Kurulu kararı ile Meclis'in 1 Ekim'e kadar tatile girmesi onaylandı.

KULİSLERİN ÖNÜNE GEÇİLDİ

ANKA'nın edindiği bilgilere göre, Erdoğan'ın Meclis'i kapatma talimatını arkasında milletvekillerinin gün boyu Meclis kulisinde yeni başbakan tartışmaları yapmalarının önüne geçmek için de bu kararı verdiği kaydedildi. Ak Parti içeresinde yapılan kulisler Erdoğan'ı rahatsız ettiği de kaydedildi.