Erdoğan'dan Önemli Açıklamalar

Erdoğan'dan Önemli Açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Bosna-Hersek halkına sarsılmaz bir gönül bağıyla bağlı olduğunu söyleyerek "Türkiye, Bosna-Hersek’in dostudur, dostu kalacaktır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek'e düzenlemesi beklenen ziyaret öncesinde bu ülkede yayın yapan STAV dergisine verdiği röportajda, ziyaretinin Bosna Hersek’te 12 Ekim 2014’te yapılan genel seçimler neticesinde oluşan yeni siyasi liderlikle ilişkileri tüm yönleriyle gözden geçirilmesi için önemli bir fırsat teşkil edeceğini vurguladı.
Sırbistan'a ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Sırbistan’ın Balkanlarda barışın ve istikrarın belirleyici aktörlerinden biri olduğunu düşünüyoruz. Sırbistan’la ilişkilerimizi her alanda daha da geliştirmekten yanayız. Aynı iradenin Başbakan Sayın Vuçiç başta olmak üzere Sırbistan tarafında da olduğunu görüyoruz. Bu memnuniyet verici. Sayın Vuçiç, bölgede barış ve istikrar için Sırbistan’ın oynayabileceği rolün farkında. Ülkesinin Avrupa içindeki geleceğini teminat altına alması bakımından da bunun önemli olduğunu düşünüyor. Başbakanlık görevine gelmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Saraybosna’ya yapmasını, orada olumlu mesajlar vermesini takdirle karşıladık.
Türkiye-Sırbistan arasındaki diyalog kanalları aktif vaziyette. Önümüzdeki dönemde ilişkilere ivme kazandırmak istiyoruz. Türkiye, Bosna-Hersek, Sırbistan üçlü danışma sürecinde olduğu gibi, bölgenin yararına olacak biçimde işbirliğinin güçlendirilmesinden yanayız. Bu çerçevede Sancak bölgesinin kalkınması da Sırbistan’la işbirliği gündemimizin ön sıralarında yer alıyor."
"Merhum Aliya, medeniyet havzamızın önemli simalarından biri"
Erdoğan, Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'i yad ederek, "Merhum Aliya, medeniyet havzamızın önemli simalarından biri. Ülkesinin en zor zamanında dik ve onurlu bir duruş sergilemesiyle, mücadelesi ve liderliğiyle, o herkesin gönlünde mümtaz bir yer edindi. Onu bizzat tanımış olmak benim için bir onur" değerlendirmesinde bulundu.
Günümüzde de Bakir İzzetbegoviç ile yakın diyalog içinde bulunduklarını, şahsi dostlukları olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
Tıpkı babası gibi ülkesini seven bir insan. Türkiye olarak biz Bosna Hersek’te etnisite ayrımı yapmayan, herkesi kucaklayan bir siyasetten yanayız. Boşnak olsun, Hırvat olsun, Sırp olsun, bu anlayışı paylaşanlarla her zaman samimi bir diyalog içinde olduk. Nitekim 24 Nisan’da Çanakkale Savaşları’nın 100. yıl dönümündeki anma törenlerinde Bosna Hersek’in Başkanlık Konseyi Başkanı Mladen Ivaniç tarafından temsil edilmesinden büyük memnuniyet duyduk. Ayrımcı söylemlere, yapıcılıktan uzak tavırlara pirim verilmesinin doğru olmayacağı inancındayız. Ziraat Bankası’nın verdiği kredilerde de 2014’teki sel felaketi sonrasında yaptığımız yardımlarda da asla etnisite ayrımı yapmadığımızı görebilirsiniz. Bu hususu gözden kaçırmamak gerekir."
"Uluslararası toplum Srebrenitsa’dan ders çıkarmalı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine de Srebrenitsa’da tam bir soykırım yaşandığını belirterek, şöyle devam etti:
"Trajedinin yaşandığı Srebrenitsa’yı bizzat ziyaret etmiş biriyim. Her yıl 11 Temmuz’da yapılan anma töreni, savaşın ve soykırım suçunun korkunç yüzünü insanlığın unutmamasına vesile olmalı. Ülkeler ve uluslararası toplum, Srebrenitsa’da yaşanan trajediden ders çıkarmalı. Aşırı milliyetçilik ve etnik nefret neticesinde benzer acıların tekrar yaşanmaması için gerekli tüm önlemler alınmalı. Bu vesileyle Srebrenitsa soykırımını bir kez daha şiddetle lanetliyor, kurbanların yakınları ile ailelerinin acılarını yürekten paylaştığımı vurgulamak istiyorum. Ancak sadece geçmişe takılıp kalmamak da önemli. Bosna Hersek, artık geleceğe bakmalı; geçmişten ders alarak geleceği daha iyi inşa etmeli."
Erdoğan, röportajı, "Bosna-Hersek halkına sarsılmaz bir gönül bağıyla bağlıyız. Türkiye’nin Bosna- Hersek’e olan ilgisi, bağlılığı ve desteğinin azalmadan devam edeceğinden emin olsunlar. Şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da, başa çıkmanız gereken tüm sınamalarda, iyi gününüzde de, kötü gününüzde de Türkiye hep yanınızda olacaktır. Türkiye, Bosna-Hersek’in dostudur, dostu kalacaktır" ifadeleriyle bitirdi.
(AA)