Ensarullah'dan Müzakere Açıklaması

Ensarullah'dan Müzakere Açıklaması

Ensarullah, Katar'daki müzakerelere yeniden başlamaya hazır

Ensarullah Hareketi, koalisyonun Umman heyeti tarafından sunulan mektuba olumlu yanıt alması halinde Katar'da yeni bir müzakere turu düzenlemeyi kabul ettiğini duyurdu.

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Yüksek Siyasi Konseyi üyesi Muhammed Ali el-Husi twitter mesajında şöyle yazdı: "Saldırgan ülkeler, değerli Sultan'ın [Umman] mesajına olumlu yanıt verirse, Katar'da bir toplantı yapılması ve diyaloğun tamamlanması için kanaatimizce bir engel olmadığına inanıyorum. Tabii saldırgan ülkelerin liderleri bunu severse."

Ensarullah yetkilisi birkaç gün öncede şöyle yazmıştı: "Umman'ın barış çabalarını takdir ediyoruz. Bu çabaların başarısı, saldırgan ülkelerin (Suudi koalisyonu) anlaşmasına ve uygulanabilir bir anlaşmaya varma ve milletin zararını ödeme konusundaki ciddiyetine bağlıdır."

Muhammed Ali el-Husi, "Bu anlaşma, Riyad anlaşması gibi göstermelik olmamalıdır. Bu arada kardeş ülkelerden birinin, bölgede görüşülmekte olan her türlü diyaloğu desteklemeye hazır olduğunu açıklaması, inceleniyor." dedi.

Daha önce, Abdurrahman Mensur Hadi liderliğindeki istifa eden Yemen Hükümetinin Dışişleri Bakanı Ahmed Avz bin Mübarek, Umman'ın Yemen'de ateşkes anlaşmasına varması için arabuluculuk konusunda ilerleme kaydettiğini açıklamış ve Avrupa'nın San'a'ya baskı yapması çağrısında bulunmuştu.

Geçen hafta San'a'ya gelen Umman heyeti, Ensarullah liderleriyle Yemen krizini görüştükten sonra Cuma günü San'a'dan ayrıldı.

Medya kaynaklarına göre, Umman heyeti San'a'ya yaptığı ziyarette ve Ensarullah Hareketi'nin liderleriyle yaptığı görüşmede dört konuyu görüştü: Ateşkesin sağlanması, Yemenli taraflarla barış görüşmelerinin yapılması, petrol ürünleri taşıyan gemilerin el-Hudeyde Limanı’na girişi, ardından doğrudan görüşmelerin başlaması ve San'a Havalimanı'nın yeniden açılması. (Ajanslar)