Enerji Bakanlığı'ndan Akkuyu Yalanlaması

Enerji Bakanlığı'ndan Akkuyu Yalanlaması

Reuters haber ajansı Mersin Akkuyu Nükleer Santral Projesi'nde inşaatın durduğunu duyurdu; ancak Enerji Bakanlığı haberi yalanladı

Mersin'deki Akkuyu Nükleer Santral projesini yürüten Rus Rosatom şirketinin kuruluşu olan Akkuyu NGS sahadaki inşaat çalışmalarını durdurdu.

Reuters'ta yer alan iddiaya göre konu hakkında bilgi sahibi üst düzey kaynaklar, iki ülke arasındaki uluslararası anlaşmada yer alan ağır tazminat hükümleri nedeniyle Rusya'nın anlaşmayı fesihten kaçındığını belirtiyorlar.

Konu hakkında bilgi sahibi üst düzey bir yetkili, "Rus jetinin düşürülmesinden sonra proje büyük bir belirsizliğe girdi. Ancak Rus şirket projeye şu ana kadar 3.5 milyar dolar civarında bir yatırım yaptı. Sözleşme hükümlerinde tek taraflı fesihte ağır tazminat koşulları var. O nedenle Ruslar şu anda fesih konusunda adım atamıyor" dedi.

Projeye yakın bir kaynak, "Projedeki belirsizlik nedeniyle inşaat sahasında herhangi bir faaliyet yürütülemiyor. Ağır tazminat koşulları da proje sözleşmesinin feshinin önünde büyük engel" diye konuştu.

Türkiye ile Rusya arasındaki mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4 bin 800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak.

ENERJİ BAKANLIĞINDAN YALANLAMA

Reuters'ın haberinden sonra Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Akkuyu ile ilgili alınmış herhangi bir karar bulunmadığı ifade edildi.

"İPTAL OLMAZ, ERTELENEBİLİR"

Rusya Federasyonu hükümetine bağlı Analiz Merkezi'nin Stratejik Enerji Araştırmaları Direktörü Alexander Kurdin, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağın düşürülmesinin mevcut projeleri etkilemeyeceği belirterek, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi tamamen iptal olmaz fakat herhangi bir siyasi gelişme projenin ertelenmesine sebep olabilir" demişti.