Emir Seyfullah Şehid Oldu

Emir Seyfullah Şehid Oldu

Kuzey Kafkasya’da direnişin önemli figürlerinden biri olan ve Kafkasya Emirliği hareketine bağlı ‘Kuzey Kafkasya şeriat mahkemesi’nin başkanlığını yapan Anzor Astemirov’un...

Kuzey Kafkasya'da direnişin önemli figürlerinden biri olan ve Kafkasya Emirliği hareketine bağlı 'Kuzey Kafkasya şeriat mahkemesi'nin başkanlığını yapan Anzor Astemirov'un şehid olduğunu açıklandı.
Daha önce iki kez öldürüldüğü ileri sürülen ama sonradan sağ olduğun anlaşılan Astemirov'la ilgili son ölüm haberini 'Kabardey, Balkarya ve Karaçay cemaati'ne ait web sitesi doğruladı.

13 Ekim 2005 Nalçik olaylarının mimarı olarak ün salan Astemirov'un 24 Mart akşamı Kabardey-Balkar'ın başkenti Nalçik'te öldürüldüğü belirtildi.

Kuzey Kafkasya'daki birleşik ordu karargahı ve Kabardey-Balkar güvenlik güçlerinden yapılan açıklamalara göre, 22:30 sıralarında Tarçokova ve Baysultanova caddelerinin kesiştiği yerde polisler şüpheli birini gördü ve belgelerini göstermesini istedi. Zanlı silahını çekip polislere ateş etmeye çalıştı ancak karşı ateşte öldü. Astemirov'un kimliği parmak izleriyle teyit edildi. Polis 28 Mayıs 2009'da Nalçik'in merkezindeki Meçnikova caddesinde yürütülen özel bir operasyon sonrasında Astemirov'un Kabardey-Balkar'da yaşadığını duyurmuştu.

Tanınmış bir Kabardey ailesinin çocuğu olarak 1976'da dünyaya gelen Astemirov, 1990'da Kabardey-Balkar Din İdaresi tarafından Muhammed bin Suud Üniversitesi'nde okuması için Suudi Arabistan'a gönderilmişti. Dönüşte Musa Mukojev ile birlikte Kabardey-Balkar İslam Merkezi'ni kurdu. İslam Merkezi ilk başta Müslüman gençleri birleştirirken federal yönetime bağlı Din İdaresi'ne karşı bir tutum sergilemedi. Ancak 1990'lı yılların sonunda İslam Merkezi daha radikal çizgiye kaydı ve etrafında 'Kabardey-Balkar Cemaati' oluştu. 2002'den itibaren cemaat ve Din İdaresi arasında ilişkiler bozuldu. Buna bağlı olarak Din İdaresi'nin otoritesini kabul etmeyen mescitler kapatıldı.

2001'de Astemirov, Minvodi ve Karaçay-Çerkes'in Adıge Hable bölgesindeki saldırılara katıldığı suçlamasıyla gözaltına alındı ancak üç ay sonra suçu ispat edilemediği için bırakıldı.

2002'de Nalçik'teki İslami Araştırmalar Enstitüsü'nde müdür yardımcısı oldu. 'Cemaat' lideri Musa Mukojev de enstitüdeydi. Enstitünün müdürü ise SSCB zamanında KGB subayı, daha sonra Kafkasya'da Aleksandr Lebed'in barış misyonu çalışanı olan Ruslan Nahuşev'di. Nahuşev, Ekim 2005'de Nalçik'te gerçekleştirilen saldırılardan kısa bir süre sonra ortadan kayboldu. Astemirov 2003-2004'de enstitü müdür yardımcısı olarak Moskova'da düzenlenen iki konferansta tebliğ sundu. Konferanslardan biri Soros Vakfı tarafından organize edilmişti.

Aralık 2004'de Kabardey-Balkar narkotik şubesinden 200'ü aşkın silahın çalınmasıyla sonuçlanan baskına katılmaktan ötürü hakkında arama emri çıkarıldı. Direnişçilerin sitelerinde Çeçen lider Şamil Basayev, Astemirov'u Nalçik saldırılarının organizatörü olarak adlandırdı. Güvenlik organları ise baskında Astemirov'un öldürüldüğünü açıklamıştı ancak kısa süre sonra haber yalanlandı ve hakkında yeniden arama emri çıkarıldı. 2005'de Seyfullah ismini aldı.

Astemirov, Çeçen direniş lideri Doku Umarov'u Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti'ni lağvedip Kuzey Kafkasya'da İslam devleti kurmaya yönelik Kafkasya Emirliği fikrini kabul ettiren kişi olarak da anıldı. 2007'de Kafkasya Emirliği'ni ilan eden Umarov, 2008'de Astemirov'u şeriat mahkemesinin başına atadı. Böylece Astemirov, Kafkasya Emirliği'nin hiyerarşisinde Umarov ve yardımcısı Supyan Abdullayev'den sonra üçüncü adam oldu. Çeçen-İçkerya Başbakanı Ahmed Zakayev, Kafkasya Emirliği'nin FSB'nin projesi olduğunu iddia ettiğinde şeriat mahkemesinde İslam'a karşı geldiğine dair kararın altına Astemirov imza atmıştı.

Astemirov'un son röportajı internette martta yayınlandı. Röportajında Astemirov, Kasım 2008'de Moskova'da hayatını kaybeden eski Abhazya Savunma Bakanı ve eski Sovyet askeri pilotu Kabardey asıllı Sultan Sosnaliyev'in vahhabi örgütlerinin müttefiki ve destekçisi olduğunu iddia etmişti. İddialar Abhazya Vatan Savaşı Kabardey Gazileri örgütü tarafından şiddetle reddedilmişti. Astemirov'un uzun yıllar destekçisi olan Musa Mukojev'un da 11 Mayıs 2009'da Baksan bölgesinde şehid edildiğini açıklanmıştı.


Çeçen-Online