‘Elimde olsa geçmişe döner düzeltirdim’

‘Elimde olsa geçmişe döner düzeltirdim’

İsrail’in gelecekte “apartheid” (ayrılık) rejimine dönüşeceğini söylediği bir ses kaydı ortaya çıkan Kerry, “Elimde olsa zamanı geri alır, düşüncelerimi doğru şekilde ifade ederdim” diyerek kendini savundu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD ve İsrail kanadından yükselen sert eleştiriler karşısında sessizliğini bozdu ve İsrail’in Filistin’le anlaşmazlığında iki devletli çözümün sağlanamaması halinde İsrail’in gelecekte “apartheid (ayrılık) rejimi” haline geleceğini söylemediğini açıkladı. 30 yılı aşkın görev süresinde İsrail’in lehine hareket ettiğini söyleyen Kerry, “İmkanım olsa geçmişe döner, düşüncelerimi en doğru şekilde aktaracak kelimelerle bunu ifade etmeyi isterdim” dedi. Daily Beast’in geçen haftaki bir haberinde, Kerry’nin, Filistinlilerle anlaşmazlıkta iki devletli çözüm bulunmaması halinde İsrail için “apartheid rejimi” haline gelme riski bulunduğunu söylediğini iddia etmişti.

Sözlerini düzeltti

ABD ve İsrail’den gelen sert eleştiriler karşısında yazılı bir açıklama Kerry, tekrar imkanı olması halinde, uzun vadede Yahudi bir devlete sahip olmanın, iki ulus ile insanların yan yana barış ve güven içinde yaşayabileceğinin ancak iki devletli bir çözümle mümkün olacağına yönelik kesin düşüncesini tarif etmek için farklı kelimeler seçebileceğinin altını çizdi. Daily Beast’in haberinden sonra İsrail Kabine Bakanı Yisrael Katz, “Utan Kerry! Bu sözler hiç sarfedilmemeliydi” diyerek sert tepki göstermişti. ABD’li Senatörlerden Ted Cruz da Kerry’nin “derhal” istifa etmesini istemişti.

9 ayda işgal rekoru

Öte yandan John Kerry’nin 9 ay önce başlattığı İsrail-Filistin barış görüşmeleri süresince İsrail’in Filistin’de 13 bin 800’den fazla Yahudi yerleşim birimi projesi geliştirerek rekora imza attığı açıklandı.

STAR GAZETE