Ehud Olmert: Netanyahu Gazze'de Yanlış Hesap Yapıyor

Ehud Olmert: Netanyahu Gazze'de Yanlış Hesap Yapıyor

Eski İsrail başbakanı Olmert, Başbakan Netanyahu'nun ulusal güvenlik konusundaki devasa başarısızlığı karşısında 'duygusal olarak yıkıma uğramış' durumda olduğunu' söyledi.

"İsrail, iki devletli (çözüm için) müzakereler konusunda ciddi bir teklif üretse bunun uluslararası kamuoyu üzerinde dramatik bir etkisi olur. Bunun İsrail'e askeri operasyonlarının hedeflerini gerçekleştirmek için daha fazla alan ve zaman sağlayacak" (Ehud Olmert)

İsrail'de 2006-2009 döneminde başbakanlık yapan Ehud Olmert, İsrail-Filistin çatışmaları ve Başbakan Benjamin Netanyahu'nun politikaları hakkında ABD basınına açıklamalarda bulundu. Olmert, Netanyahu'nun mevcut durumda İsrail'e 'tehlike teşkil ettiğini' ve hedefin Filistin devleti için müzakereleri sürdürmek olduğunu söyledi.

Ehud Olmert, Başbakan Netanyahu'nun ulusal güvenlik konusundaki devasa başarısızlığı karşısında 'duygusal olarak yıkıma uğramış' durumda olduğunu ve Hamas yenildikten sonra 'belirsiz bir süre' boyunca Gazze'nin güvenliğini tamamen kontrol altına almaya hazırlanarak yanlış hesap yaptığını söyledi.

'NETANYAHU SİNİR KRİZİ HALİNDE'

Netanyahu'nun bir 'sinir krizi' halinde olduğunu anlatan Olmert, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki saldırısında ulusal güvenliği koruyamadığı için makamından edilmemek için uğraştığını kaydetti.

İsrail'in stratejik olarak rotadan çıktığını kaydeden eski başbakan, önceliğin uluslararası kamuoyuyla yapılacak son hamleyi müzakere etmek olduğunu, bunun Filistin devletinin kurulmasına yönelik görüşmelere geri dönüşü de içermesi gerektiğini ifade etti.

'AMERİKALILARIN İYİ DURUMUDA OLMADIĞINI ANLADIĞINA EMİNİM'

Olmert, Netanyahu'ya atıfla şöyle dedi: "O, küçüldü. Duygusal olarak yıkıma uğradı, orası kesin. Yani, ona korkunç bir şey oldu. Bibi, ömür boyu kendisinin Bay Güvenlik olduğu yanlış varsayımıyla çalıştı. O, Bay Zırva. Başbakan olduğu her dakika İsrail için bir tehlike. Bunu ciddi anlamda söylüyorum. Amerikalıların da iyi durumda olmadığını anladığına eminim."

'BATILI MÜTTEFİKLERİN DE SABRI AZALIYOR'

Eski İsrail başbakanı Olmert, ülkenin Batılı müttefiklerinin de sabrının azaldığını, bunun sebebinin de Netanyahu ve bakanlarının Hamas sonrası Gazze yönetimi için gerçekçi bir plan ortaya koyamaması olduğunu söyledi. Olmert, "Yapabileceğimiz çok şey var ama arzu ettiğimiz her şeyi de yapamayız" ifadelerini kullandı.

'NETANYAHU BU SAFHAYI ATLATABİLECEĞİNDEN EMİN DEĞİL'

"İsrail, iki devletli (çözüm için) müzakereler konusunda ciddi bir teklif üretse bunun uluslararası kamuoyu üzerinde dramatik bir etkisi olur" değerlendirmesinde de bulunan Ehud Olmert, 'bunun İsrail'e askeri operasyonlarının hedeflerini gerçekleştirmek için daha fazla alan ve zaman sağlayacağını' söyledi.

Böyle bir açıklamanın Batılı ülkelerdeki kamuoyu ve medya üzerinde de bir etkisi olacağını söyleyen eski başbakan Olmert, "Bu, İsrail'in son 15 yıl içinde yapmak istemediği bir şeyi yapmaya bağlı olduğunu gösterirdi. Yani, buradan olumlu bir şey çıkabilir. Ama biz bunu yapmıyoruz; kimse bunu düşünmek istemiyor. Kimse bunu açık açık dile getirmek istemiyor. Kimse bunu söylemek istemiyor" ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun bu aşamada ikinci ve üçüncü safha hakkında konuşmasının beklendiğini kaydeden Olmert, "O, bu safhayı siyasi olarak atlatabileceğinden emin değil" diye konuştu. (Politico - Çeviri: duvar)