Donetsk'te Referandum Kararı İptal: 70 Gözaltı

Donetsk'te Referandum Kararı İptal: 70 Gözaltı

Ukrayna'nın doğusunda bulunan Donetsk kentindeki güvenlik karargahını işgal eden Rusya yanlısı silahlı göstericiler binadan çıkarıldı, göstericiler de dün aldıkları 11 Mayıs'ta bağımsızlık için referanduma gitme kararını iptal etti, düzenlenen operasyonda

Ukrayna Güvenlik Servisleri’nin (SBU) Donetsk kentindeki karargahını işgal eden Rusya yanlısı silahlı gruplar binadan çıkarıldı. Bu arada dün ilan edilen Donetsk Cumhuriyeti'nin ömrü de sadece bir gün sürdü. Rus yanlısı göstericiler, dün aldıkları 11 Mayıs'ta bağımsızlık için referanduma gitme kararını iptal ettiklerini duyurdu.

Ukrayna geçici Devlet Başkanı Oleksandr Turçinov’un bürosundan yapılan açıklamada, silahlı grupların gece yarısı SBU görevlilerince karargahtan çıkarıldıkları bildirildi.

Gelişmeler üzerine Rusya Dışişleri Bakanlığı, protestoculara karşı güç kullanarak mevcut krizi tırmandırmaması konusunda Ukrayna'yı uyaran bir açıklama yayımladı.

Donetsk’in yanı sıra Ukrayna’nın doğu kentleri olan Harkov ve Lugansk’ta da yerel yönetim ve SBU’ya ait binalar Rusya'ya katılmak amacıyla referandum yapılması talebiyle eylem yapan Rus yönetimi yanlısı 1000-1500 kadar gösterici tarafından işgal altında tutuluyor.

Lugansk kenti polis yetkilileri, dün yaptıkları açıklamada, kentteki yerel SBU karargahı ve cephaneliğinin kendilerini “Güneydoğu Ordusu” olarak tanıtan grupların eline geçtiğini duyururken, yerel kolluk teşkilatı yetkilileri kente giden tüm yolların ulaşıma kapalı olduğunu bildirmişti.

DONETSK CUMHURİYETİ'NİN ÖMRÜ BİR GÜN OLDU

Donetsk Cumhuriyeti"nin ömrü bir gün oldu. Rusya yanlısı "Donbass Vatansever Güçler Komitesi" bağımsızlık ve referandum kararlarını iptal ettiğini duyurdu.

UKRAYNALI LİDERLER RUSYA'YI SUÇLUYOR

Turçinov ile Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk, dün olaylara ilişkin ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, doğrudan Rusya’yı suçlayarak Ukrayna’nın doğu kentlerindeki yerel devlet binalarına yönelik saldırıların planlanması ve düzenlenmesinde Rusya'nın parmağı olduğunu ileri sürdü. 

Kırım Özerk Bölgesi’nin geçen ay Rusya'ya tek taraflı olarak bağlanmasına göndermede bulunan Turçinov, saldırıların yeni bir “Kırım senaryosu” yaratma arzusundaki Rusya tarafından planlandığını söyledi. Ukrayna ulusal televizyonunda halka hitaben bir konuşma yapan Turçinov, “Ukrayna’yı parçalamaya yönelik Rusya operasyonu bugün başladı” ifadesini kullandı. Turçinov, “Ukrayna’nın düşmanları bir Kırım senaryosu oynamaya çalışıyor ama bu olmayacak” diye konuştu.

Yatsenyuk da olağanüstü kabine toplantısında yaptığı konuşmada, “Durumu istikrarsızlaştırmayı ve yabancı askerlerin sınırı geçerek ülkemizin büyük bir kısmını işgal etmesini sağlamayı amaçlayan bir plan başlatıldı. Ama biz buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Donetsk kentinde bulunan eski Ukrayna Başbakanı ve ülkede yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi adaylarından Yulia Timoşenko da Turçinov’un iddialarına destek vererek, protestocuların büyük bir kısmının Rusya güvenlik servisi FSB tarafından kiralandığını ve eğitildiğini öne sürdü. Yatsenyuk da kabine toplantısında protestocuların büyük bir bölümünün belirgin bir Rus aksanıyla konuştuklarını ileri sürerek, Timoşenko’nun görüşlerini paylaştı.

Rusya’da Sovyetler Birliği dönemindeki KGB’nin yerine kurulan FSB’nin, Kırım’daki olayların benzerini yaratmak amacıyla büyük kentler ve çevresindeki önemli bölgelerin kontrolünü ele geçirmek üzereUkrayna’ya “yerel meşru müdafaa grupları” kisvesi altındaki özel kuvvet birlikleri gönderdiğine ilişkin şüpheler, olaylarla Rusya arasında ilişki bulunduğu iddialarının ortaya çıkmasına yol açıyor.

OPERASYON BAŞLADI: 70 GÖZALTI

Ukrayna’nın doğu ve güney bölgesindeki kentlerde ayaklanan ve kamu binalarında kontrolü ele geçiren Rusya yanlısı gruplara karşı Kiev yönetimi operasyon başlattı. Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov terörle mücadele kapsamında gerçekleşen operasyonlarda 70 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Harkov kentinde operasyonun başladığı bilgisini Facebook’tan paylaşan Avakov, “Endişe edilecek bir durum yok. Harkov kamu binası eylemcilerden temizlendi. Operasyon sırasında silah kullanılmadı. 70 kişi gözaltına alındı.” dedi. Harkov’da Ukrayna yanlısı gruplarla çıkan çatışmada ise 2 kişi hastaneye kaldırıldı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Destçitsya güneydoğu bölgelerinde tansiyonun yükselmesi durumunda, Kırım’dan farklı olarak Kiev yönetiminin daha sert önlemler alabileceği uyarısında bulundu.

Donetsk kent yönetimini ele geçiren Rusya yanlısı gruplar ise 11 Mayıs’ta Rusya ile birleşme yönünde referandum kararı aldı. Eylemciler Donetsk Halk Cumhuriyeti’ni kurarak bağımsızlıklarını ilan etti.

Rusya Ukrayna’nın doğu ve güney bölgelerinde Rus etnik halklarına yönelik baskıcı yaklaşımların bölgede tansiyonun yükselmesine neden olduğu eleştirisi getiriyor. Moskova’ya göre Rusça konuşan doğu Ukrayna ile Ukraynaca konuşan batı bölgesi ikiye ayrılmış durumda. Anayasa değişikliği ile federal devlet yapısına geçilirse krizden çıkılabilir.